Trompele uterine sunt o componentă esentiala a procesului reproductiv normal. In fiecare luna, la mijlocul unui ciclu menstrual are loc ovulatia, momentul in care trompele preiau ovocitul si il transporta catre uter. Perioada dureaza in mod normal aproximativ 3 zile. In trompele uterine are loc conceptia.
Cand o obstructie impiedica ovocitul sau zigotul sa calatoreasca prin trompele uterine, inseamna ca acestea sunt infundate, afectiune cunoscuta medical ca „obstructie tubara” sau „blocaj tubar”. Daca embrionul este blocat in drumul sau catre uter si, deci, nu poate avea loc implantarea lui, atunci este vorba despre infertilitate tubara.
Cand doar una dintre cele doua trompe uterine este blocata, sarcina este posibila, cu toate ca sansele de o obtine sunt mult mai reduse.
Cauzele care duc la infundarea trompelor uterine
Principalele cauzele care duc la infundarea trompelor uterine sunt:
- aderențele pelvine – acestea apar la nivelul trompelor cand exista o leziune si au scopul de a o vindeca. Aceste aderente pot cauza frecvent un blocaj tubar;
- endometrioza- tesutul endometrial se poate acumula fie in trompe si poate duce la aparitia obstructiilor, fie in exteriorul organelor si poate provoca blocarea trompei;
- sarcinile extrauterine pot afecta functionarea normala a trompelor uterine;
- fibroamele uterine/ovariene;
- tumorile tubare sau ovariene.
- tesut cicatricial – este un tesut cu ajutorul caruia organismul vindeca ranile si, depus in exces la nivelul trompelor, le poate bloca partial sau total.
Simptome – cum iti dai seama ca suferi de blocaj tubar
In cele mai multe cazuri, blocajul tubar nu are simptome. Pacientele ajung sa isi dea seama ca se confrunta cu aceasta problema abia in momentul in care isi doresc sa obtina o sarcina, iar aceasta se lasa asteptata, ceea ce le indreapta catre medicul ginecolog pentru un control amanuntit.
In anumite cazuri insa pot aparea dureri in zona pelvisului sau a abdomenului, aseamanatoare cu cele din perioada menstruatiei.
Factorii de risc
Cauzele care duc la infundarea trompelor uterine pot fi:
- istoricul de boala inflamatorie pelvina;
- infectiile cu transmitere sexuală cu Chlamydia, Gonoreea, Trichomonas sau alti germeni;
- istoric de apendice perforat;
- diferite interventii chirurgicale de la nivelul abdomenului/trompelor uterine.
La acesti factori de risc se mai adauga si anumite obiceiuri precum fumatul, consumul in exces de alcool, stresul.
Diagnosticarea
Diagnosticare o poate face medicul ginecolog pe baza istoricului medical al pacientei completat de o serie de investigatii necesare care vor confirma diagnosticul.
Tratamentul
Tratamentul pentru trompele infundate depinde de cauza care a dus la blocajul tubar. In cazul unei infectii bacteriene se va prescrie un tratament antibiotic, uneori singular sau prin asociere de antibiotice. Daca motivul obstructiei tubare este mai serios, tratamentul va fi unul chirurgical.
Daca trompele uterine sunt infundate cu lichid ca urmare a unei boli infectioase, atunci tot interventia chirurgicala poate rezolva problema.
Impactul trompelor infundate asupra fertilitatii
Trompele uterine infundate sunt o cauza frecventa a infertilitatii, fiindca in acel spatiu este fecundat ovulul. Daca o trompa uterina este infundata, fecundarea ovulului nu se mai realizeaza. Daca ambele trompe uterine sunt blocate, pentru a putea obtine o sarcina este nevoie de tratament de specialitate.
Riscul de a obtine o sarcina extrauterina este mai mare atunci cand trompele uterine sunt partial blocate, pentru ca, pentru ovulul fecundat va fi mai difici sa isi continue drumul catre uter, acolo unde ar trebui sa aiba loc implantarea. Daca numai o trompa este blocata, atunci ovulul fecundat are la dispoziție cealalta trompa, obtinerea unei sarcini nefiind astfel imposibila.
*****
Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.
Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.