Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care femeile ar trebui să îl înțeleagă despre menopauză este că aceasta nu se întâmplă peste noapte. Procesul de tranziție sau perimenopauza poate dura chiar și șapte ani, până când menopauza se va instala definitiv.
În tot acest timp se manifestă și cele mai severe simptome, care nu fac altceva decât să confirme apropierea de momentul menopauzei. Odată ce femeia ajunge la menopauză, este posibil ca simptomele să scadă în intensitate.
Menopauza este o parte firească a procesului natural de îmbătrânire. Vârsta la care femeile intră la menopauză diferă, fiind de regulă influențată atât de moștenirea genetică, cât și de factorii de mediu.
Simptomele tranziției către menopauză
Pentru a diagnostica și a ține sub control această perioadă de tranziție la menopauză, este esențial să analizăm simptomele. Este important ca fiecare femeie să recunoască și să fie conștientă de schimbările prin care organismul său trece și să le discute în detaliu cu medicul ginecolog. În funcție de severitatea acestor simptome, medicul ginecolog decide dacă este sau nu adecvat un anumit tratament.
Transpirațiile nocturne
Transpirațiile nocturne se încadrează în categoria mai largă a simptomelor vasomotorii, care include și bufeurile. Este posibil să fi observat că în ultima parte a ciclului menstrual te trezești transpirată, chiar dacă în mod normal nu te confrunți cu această problemă. Transpirațiile nocturne ajung să scadă considerabil calitatea somnului, fapt ce va conduce la oboseală.
Schimbările de dispoziție
Tranziția la menopauză este deseori însoțită de schimbări de dispoziție, acesta fiind unul dintre cele mai supărătoare atât pentru cea în cauză, cât și pentru cei din jurul ei. Anxietatea și stările de deprimare sunt manifestările cele mai frecvente.
Durerile de cap
Pentru unele femei, migrenele pot apărea mai întâi în timpul tranziției la menopauză. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece mulți dintre factorii despre care se crede că acționează ca declanșatori sunt obișnuiți în tranziția la menopauză, cum sunt tulburările de somn, schimbările de dispoziție, scăderea nivelului de estrogen.
Menstruație neregulată
Datorită modificării nivelurilor hormonale cauzate de scăderea funcției ovarelor, ciclul menstrual va deveni neregulat. Menstruațiile nu vor mai fi abundente, din contră, și nu vor mai avea loc în același interval de timp, ci pot deveni mai puțin frecvente.
Acest lucru este normal, dar în același timp fiecare schimbare care apare trebuie discutată cu medicul ginecolog.
Datorită dezechilibrelor hormonale ale tranziției la menopauză, anumite afecțiuni uterine precum fibroamele și polipii uterini pot deveni mai simptomatice. De asemenea, în funcție de ceilalți factori de risc sau probleme medicale, medicul poate recomanda teste suplimentare.
Erupții ale pielii
Un alt semn care indică tranziția la menopauză pot fi erupțiile la nivelul pielii. Acneea cu care poți ajunge să te confrunți este provocată de modificările hormonale specifice tranziției la menopauză.
***
Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.
Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale