Prima vizită la ginecolog, după ce afli că ești însărcinată, va fi cu siguranță cea mai importantă și emoționantă pentru tine, ca viitoare mămică.

Este recomandat ca imediat ce testul de sarcină făcut acasă a ieșit pozitiv să îți faci deja o programare la primul consult din perioada sarcinii.

Orice viitoare mămică trebuie să știe că, pentru a fi în siguranță atât ea cât și bebelușul ei, pe perioada celor nouă luni, sarcina trebuie monitorizată de către medicul ginecolog-obstetrician. Doar în acest fel orice eventuală problemă poate fi identificată la timp și situația este ținută sub control cu atenție.

Chiar dacă există păreri potrivit cărora este bine ca o gravidă să vadă mai mulți medici pe parcursul unei sarcini, alegerea unui singur medic empatic și de încredere este cea mai bună variantă, pentru că acesta va cunoaște tot istoricul gravidei, este la curent cu orice schimbare și îi este alături în fiecare moment, de câte ori i se solicită.

Din experiență pot spune că relația care se leagă cu fiecare viitoare mămică ajunsă la primul consult din sarcina este cu adevărat unică, o relație care are la bază fericirea unei femei în cea mai frumoasă perioadă din viața ei și entuziasmul unui medic de o însoți în această fascinantă călătorie, asigurându-se că totul este bine și așa va fi până la final.

Când are loc prima vizită prenatală?

Recomandat este ca prima vizită în sarcină să aibă loc între 6-8 săptămâni gestaționale. Dacă viitoarea mămică experimentează anumite simptome care nu îi dau o stare de liniște precum sângerări vaginale, dureri abdominale, grețuri severe se recomandă ca vizita la medic să aibă loc cât mai repede.

Prima vizită la medic după ce testul de sarcină a ieșit pozitiv va fi și cea mai lungă. Pe lângă întrebările pe care medicul le adresează în cadrul primei consultații, n-ar fi rău ca și viitoarea mămică să își facă o listă cu întrebările sale pentru medicul care va monitoriza sarcina. Informarea temeinică le ajută pe viitoarele mămici să treacă cu o stare de spirit bună peste cele 9 luni de sarcină, să scape de temeri și să aștepte cu zâmbetul pe buze și inima deschisă marea întâlnire cu puiul lor.

Ce se întâmplă la prima vizită prenatală

  • Stabilirea vârstei gestationale a bebelușului și data probabilă a nașterii. Pentru ca estimările să fie care mai aproape de realitate, gravida trebuie să știe data ultimei menstruații și să specifice dacă se confruntă cu anumite afecțiuni sau probleme de sănătate. Întrebări despre metodele contraceptive folosite, durata și frecvența ciclului menstrual, severitatea simptomelor premenstruale vor fi de asemen
  • ea adresate pacientei.
  • Examinarea fizică. O evaluarea a parametrilor corpului viitoarei mămici se va face tot la prima vizită prenatală: greutatea dinainte de sarcina vs. greutatea actuală, înălțime, ritm cardiac, tensiune, mărimea și formă uterului, precum și mărimea și formă pelvisului.
  • Prescrierea unui set complet de analize de sânge și urină, pecum și screening pentru diverse boli precum rubeolă, sifilis, hepatită B și HIV.
  • Recomandarea screening pentru bebeluș pentru primul trimestru de sarcina pentru a determina riscul de a naște un copil cu sindrom Down sau trisomie 18 (un test de sânge și o ecografie în intervalul 11-14 săptămâni gestationale).
  • Se analizează istoricul medical al gravidei, factorii de risc, stilul de viață.
  • Gravidă primește toate informațiile de care are nevoie pentru a avea o sarcina sănătoasă și fără griji.

Cum aleg clinică și medicul pentru prima vizită la ginecolog, dar mai ales pentru monitorizarea sarcinii?

Majoritatea femeilor aleg medicul ginecolog în funcție de recomandări, altele însă aleg pur și simplu din instinct. Odată ce timpul devine tot mai prețios și distanțele mai greu de parcurs, foarte multe viitoare mămici aleg un cabinet de ginecologie/medic ginecolog cât mai aproape de casă, unde este ușor de ajuns atât la un control de rutină, dar și în cazul unei urgențe medicale, asigurându-se înainte de orice ca este locul ideal unde va primi toata atenția de care are nevoie și va beneficia de cele mai bune servicii medicale de care are nevoie acum.

Este important ca viitoarea mămică să aibă încredere în medicul care îi va monitoriza sarcina și să se asigure că poate ajunge la toate consultațiile din timpul celor nouă luni. În prima parte a sarcinii, gravidei i se recomandă să vină la controale regulate o dată pe luna, iar începând din săptămâna 28 de sarcină, recomandarea este să vină la consultație o dată la două săptămâni. În ultima lună de sarcină, vizită la ginecolog se va face săptămânal.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programeaza ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.