Pierderea unei sarcini este un moment dificil pentru orice femeie și are atât urmări la nivel fizic, cât și emoțional. Suportul celor apropiați și o bună consiliere din partea unui medic specialist de încredere sunt esențiale după un astfel de episod.
O femei care a suferit un avort spontan în urma căruia visul de a deveni mamă a fost spulberat poate pune în aplicare câteva sfaturi astfel încât să se poată recupera cât mai rapid și să fie pregătită pentru încerca să obțină o nouă sarcină.
Ce este avortul spontan?
Avortul spontan are loc înainte de 23 de săptămâni de sarcină și presupune expulzarea embrionului sau fătului din uter. Avortul spontan se manifestă prin sângerare abundentă însoțită de dureri abdominale severe, crampe sau dureri de spate. Orice gravidă care se confruntă cu astfel de simptome trebuie să ia legătura de urgență cu medicul său.
Cauzele avortului spontan
Avortul spontan nu este o cauză a ceea ce face gravida în perioada sarcinii. Potrivit studiilor făcute până acum, cea mai întâlnită cauză este o anormalitate genetică a embrionului. Problemele cromozomilor, problemele uterine, tulburările hormonale, bolile cronice și febra sunt principalii factorii de risc în cazul avortului spontan.
Ce se întâmplă după un avort spontan
Avortul spontan se confirmă de către medic prin intermediul unei ecografii urmată de examen pelvian pentru investigarea colului. În completare, medicul ginecolog poate solicita o serie de alte analize pentru a determina cât se poate de clar cauzele care au provocat avortul spontan.
După investigațiile care confirmă avortul spontan, medicul realizează procedurile necesare pentru golirea și curățarea uterului astfel încât ciclul menstrual să revină la normal și să existe din nou posibilitatea de a concepe.
Cât trebuie să așteptați după pierderea unei sarcini pentru a concepe din nou
De regulă, după un avort spontan suferit, pacientei i se recomandă să aștepte cel puțin 3 luni de zile până să încerce să obțină din nou, o nouă sarcină.
În acest interval de timp, femeia se poate reface atât din punct de vedere psihic, după trauma suferită, cât și fizic. Totodată este extrem de important tratarea cauzelor și factorului de risc ce a determinat pierderea sarcinii pentru a reduce semnificativ riscul unui alt avort spontan.
Posibilitatea apariției unei noi sarcini poate apărea și la câteva zile după un avort spontan, de aceea se recomandă folosirea unei metode contraceptive pentru a exista un interval de timp între sarcini care să permită refacerea resurselor necesare susținerii și dezvoltării normale a noii sarcini.
Există și alte situații, precum sarcina extrauterină sau o sarcina molară când este recomandat ca o nouă sarcina să apară abia după 5 sau 6 luni, în funcție de cât durează pentru a fi eliminat orice factor de risc.
***
Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.
Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.