Fiecare femeie este unica, la fel si corpul sau. In timp ce unele femei se confrunta cu cicluri neregulate, altele pot spune ca menstruatia vine dupa „ceas”. In primul rand, este important ca fiecare femeie sa stie ca nu este un motiv real de ingrijorare atunci cand menstruatia dureaza mai putin sau mai mult ca deobicei. Este de asemenea in regula daca menstruatia variaza putin de la o luna la alta.
Dar ce se intampla insa atunci cand observi ca menstruatia pare ca nu se mai termina? In primul rand provoaca disconfort. Dar in acelasi timp ar trebui sa te trimita si la un control ginecologic pentru a afla care este cauza reala a prelungirii menstruatiei.
Ce este menstruatia normala?
Pentru majoritatea femeilor este stiut faptul ca menstruatia apare de obicei o data la 21 pana la 35 de zile, in cazul celor mai multe femei ciclul apare la fiecare 28 de zile.
Perioada medie cat dureaza menstruatia este de 2 pana la 7 zile, acest lucru insemnand ca o menstruatie care dureaza mai mult de 8 zile este considerata prea lunga.
Atunci cand menstruatia dureaza mai mult de 8 zile, cu siguranta sunt necesare investigatii medicale. Menstruatiile abundente, precum si cele care apar mai devreme de 5 sapatamani trebuie de asemenea evaluate de catre medicul ginecolog. Orice schimbare a ciclului menstrual reprezinta un motiv serios pentru a merge la ginecolog.
Cauzele menstruatiei prelungite
Menstruatiile care dureaza mai mult decat este normal pot fi provocate de o serie de factori cum ar fi problemele de sanatate, varsta sau stilul de viata.
Afectiunile medicale care pot provoca menstruatii care dureaza anormal de mult sunt fibromul uterin, polipii endometriali, adenomioza sau in cazuri destul de rare, leziuni canceroase sau precanceroase ale uterului. O menstruatie prelungita poate fi de asemenea provocata de dezechilibre hormonale.
Primul pas pentru a tine sub control menstruatia prelungita provocata de o anumita afectiune este chiar tratarea acestor probleme medicale. Se poate apela de exemplu la indepartarea polipului endometrial sau administrarea unor tratamente personalizate pentru recapatarea echilibrului hormonal, si asa mai departe.
Contraceptivele si menopauza
Multe femei pot observa ca anumite tipuri de contraceptive afecteaza frecventa si durata menstruatiei. Pilulele contraceptive tind sa provoace menstruatii neregulate care apar in fiecare luna si dureaza intre trei si cinci zile. In cazul dispozitivelor intrauterine, se poate observa ca menstruatia devine mai usoara sau poate chiar sa dispara complet. Majoritatea femeilor experimenteaza spotting in primele luni de la inserarea dispozitivului intrauterin.
Menstruatiile devin mai lungi si neregulate odata cu apropierea de menopauza. Recomandarea este ca fiecare femeie sa discute toate detaliile si sa expuna toate caracteristicile medicului ginecolog pentru a preveni aparitia unor complicatii sau a unor afectiuni nedorite.
*****
Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.
Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.