Menopauza este o etapă naturală în viața oricărei femei, însă gestionarea corectă a simptomelor și înțelegerea realităților asociate cu aceasta este esențială pentru menținerea unei calități optime a vieții. Din păcate, există numeroase mituri care pot duce la confuzie și decizii greșite. Iată patru mituri comune și adevărul din spatele lor:
1. Mit: Putem întârzia apariția menopauzei.
Realitate: Nu putem controla momentul apariției menopauzei, deoarece aceasta este programată genetic și legată de epuizarea naturală a foliculilor ovarieni.
2. Mit: Terapia de substituție hormonală (TSH) crește semnificativ riscul de cancer de sân.
Realitate: Terapia cu estrogen singur nu crește semnificativ riscul de cancer mamar, mai ales pe termen scurt. Riscurile pot crește doar în cazul administrării pe termen lung și în combinație cu progesteron.
3. Mit: Estrogenul din TSH este același cu cel din anticoncepționale.
Realitate: Estrogenul din TSH este diferit de cel din anticoncepționale, având riscuri și efecte distincte. În TSH, se utilizează de obicei estradiol, similar cu cel produs natural de ovar.
4. Mit: Nu poți face cancer ovarian după menopauză.
Realitate: Chiar și după menopauză, cât timp ovarele sunt prezente, există un risc redus, dar existent, de a dezvolta cancer ovarian.
Gestionarea corectă a menopauzei, prin educație și consiliere medicală, poate ajuta femeile să navigheze această perioadă cu încredere și sănătate.