Durerea pelvină și endometrioza sunt două afecțiuni care au simptome similare, iar în anumite situații presupun chiar și același timp de tratament.
Ceea ce este de reținut, este faptul că în timp ce durerea pelvină este un simptom comun al endometriozei, nu înseamnă că endometrioza este principala cauză a durerii pelvine.
Durerea pelvină poate fi cauzată de o varietate de probleme ale sistemelor reproductiv, digestiv sau urinar. Endometrioza, pe de altă parte, este o tulburare specifică în care țesutul similar cu endometrul, țesutul care în mod normal căptușește interiorul uterului, crește în afara uterului. Endometrioza afectează numai sistemul reproducător, mai exact ovarele, trompele uterine și căptușeala tisulară a pelvisului.
Durerea pelvină asociată cu endometrioza apare când țesutul de tip endometrial funcționează în mod similar cu țesutul endometrial real. În mod normal, țesutul endometrial se îngroașă și sângerează, așa că atunci când țesutul asemănător endometrului acționează în același mod, și nu poate fi eliberat, provoacă durerile pelvine.
Simptomele
Cu toate că durerea pelvină este un simptom frecvent al endometriozei, aceastamai poate apare în timpul sau înainte de menstruație sau chiar în timpul contactului sexual.
Endometrioza pe de altă parte nu are doar durerea pelvină ca unic simptom. Simptome precum sângerarea excesivă și infertilitatea pot indica, de asemenea, endometrioza. Dacă durerea pelvină este singurul simptom pe care pacienta îl experimentează, este posibil să fie vorba de o altă afecțiune medicală separată.
Diagnosticarea corectă
Endometrioza și durerea pelvină presupun proceduri similare pentru a fi diagnosticate. Anumite teste și examinări ginecologice sunt necesare pentru a face diferența între durere pelvină și endometrioză. Principala diferență în diagnosticarea durerii pelvine este că pot fi necesare analize de laborator sau analize de sânge pentru a exclude posibile infecții cu transmitere sexuală sau infecții ale tractului urinar.
Cea mai bună modalitate de a identifica cauza durerii pelvine este prezența la un consul ginecologic. Chiar dacă sursă durerii are legătură cu aparatul reproducător, sunt mai multe afecțiuni care pot cauza această durere, nu doar endometrioză, iar printre acestea cele mai frecvente sunt chisturile ovariene.
Tratamentul este personalizat în funcție de cauza durerii, de aceea este recomandat să îți faci chiar acum o programare.
***
Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.
Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.