Greutatea ta contează atunci când vorbim de fertilitate. O femeie supraponderală sau subponderală este posibil să aibă dificultăți în a rămâne însărcinată.
Acest lucru se întâmplă fin cauză că excesul de kilograme, dar și kilogramele în minus pot provoca un dezechilibru la nivelul hormonilor reproductivi care fac posibilă concepția în timul unui ciclu menstrual.
Cum afectează obezitatea concepția
Obezitatea este o cauza comună a problemelor de fertilitate. Atunci când femeile care se confruntă cu un număr mare de kilograme întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinată este din cauza că de obicei acestea nu au ovulatie regulată. Iar dacă nu ai ovulație, nu poți rămâne însărcinată.
În mod natural, ovarele produc estrogen, dar și celulele de grăsime produc acest hormon. Dacă ai celelule de grăsime în exces, și corpul tău va produce estrogen în exces. Procesul este asemănător cu administrarea pilulelor contraceptive, adică ovulația se oprește.
Tratamentele de fertilitate sunt eficiente atunci când vrei să obții o sarcină, dar cercetările au arătat că obezitatea scade șansele de a concepe chiar și atunci când sunt utilizare tratamente și tehnologii noi. Recomandat este să vorbești cu medicul ginecolog despre modul în care poți atinge o greutate potrivită pentru a putea obține o sarcină.
Cum afectează subponderalitatea fertilitatea femeilor
Și femeile care se confruntă cu subponderalitatea pot avea greutăți în a rămâne însărcinate.
Persoanele care au sub greutatea normală au mai puține celule de grăsime. Ca răspuns, corpul produse mai puțin estrogen. Și cum ovultația se poate opri din cauza excesului de estrogen, se poate opri și din cauza unei cantități prea mici de estrogen.
De aceea, sportivele de performanță sau cele care se confruntă cu tulburări alimentare pot să se confrunte cu lipsa menstruației. Atunci când ai cu 10% sau 15% sub greutatea normală există riscul să nu mai ai menstruație. Și chiar dacă ai menstruație, ciclul poate deveni neregulat, ceea ce înseamnă că nici ovulația nu va fi regulată.
Tratamentele de stimulare ovarianta sunt, de regulă, eficiente în cazul femeilor care au sub greutatea normală. Cu toate acestea, pentru că există riscul să dai naștere unui copil cu o greutatea mult prea mică, fată de cea normală, este recomandat să vorbești cu medicul ginecolog pentru a găsi cele mai bune soluții, înainte de a concepe.
***
Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.
Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.