Sunt multe femei care se plang frecvent de “raceala la ovare”. Doar ca, din punct de vedere medical, nu este posibil sa racesti la ovare. Raceala la ovare nu exista in realitate si afectiunea cu care se confrunta de fapt o femeie in acest moment de disconfort si durere poate fi de fapt anexita sau boalainflamatorie pelvina. 

Durere reala de ovare nu exista, ovarele nu dor. Senzatia de durere resimtita este de fapt de la trompa uterina, atunci cand aceasta se inflameaza, adica ai o salpingita sau durerea poate afecta intreaga anexa si atunci vorbim de anexita. 

Asadar, raceala la ovare este de fapt anexita care apare din cauza inflatiei anexei formata din ovar si trompa uterina. In plus, mai este important de stiut ca aceasta nu se produce din cauza frigului, cum de asemenea ar putea fi interpretat gresit. Frigul poate doar accentua simptomele sau poate slabi imunitatea organismului, iar in combinatie cu umiditatea, poate deregla echilibrul flori vaginale crescand astfel riscul de infectie. 

Cauzele anexitei 

Anexita afecteaza, in general, femeile tinere si active din punct de vedere sexual. Este o boala care poate duce la infertilitate, daca nu este diagnosticata la timp si tratata corespunzator. 

Cauza anexitei este in cele mai multe cauze o infectie. In majoritatea cazurilor de boala inflamatorie pelvina, este vorba despre bacteriile care produc gonoree (infectia cu Neisseria gonorrhoeae) sau clamidioza (infectia cu Chlamydia trachomatis). Bacteriile ajung in colul uterin si provoaca inflamatia, iar in cazurile severe poate ajunge pana la trompele uterine si ovare. 

Contactul sexual si spalaturile vaginale prea dese pot deregla flora vaginala si astfel bacteriile pot ajunge sa provoace aceasta infectie. Alte riscuri de infectare sunt rana pe col, interventii chirurgicale la nivelul organelor genitale si parteneri sexuali multipli. In cazuri destul de rare, bacteriile pot ajunge in organism in urma nasterii naturale sau avort. 

Flora vaginala reprezinta de fapt o bariera puternica in calea infectiilor, insa cand aceasta este dezechilibrata, nu mai poate apara organismul in mod corespunzator.  

Simptomele anexitei

Simptomele anexitei ar trebui sa trimita orice femeie la medicul ginecolog. Anexita debuteaza cu in disconfort/durere in partea inferioara a abdomenului. In plus, mai pot aparea secretii vaginale anormale cu miros neplacut, culoare galben-verzuie si consistenta diferita. 

Printre simptome, mai pot aparea in anumite situatii, febra peste 39 de grade, stari de voma si dureri acute. 

Primul si cel mai important pas pentru tratarea anexitei este controlul ginecologic si diagnosticarea corecta. Orice anexita care nu este tratata complet poate cauza probleme grave pe termen lung. 

*****

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.

📱Programează o consultație: 0744 903 682
📍Suntem aici, lânga tine! Șoseaua Unirii, nr. 30, Corbeanca