Menopauza se instalează atunci când o femeie nu a mai avut menstruație pe o perioadă de 12 luni consecutive. Înainte de instalarea menopauzei are loc premenopauza sau perimenopauza, o perioada de tranziție spre această etapă.

La menopauză, organismul femeii încetează să mai producă estrogen, principalul hormon sexual feminin, iar din această cauză apar simptomele caracteristice menopauzei.

La ce vârstă apare tranziția spre menopauză

Vârsta de debut a tranziției spre menopauza diferă de la femeie la femeie, așa cum este și firesc. Potrivit studiilor însă, menopauza se poate instala oricând între 45 și 55 de ani. Media de vârstă este undeva la 51 de ani, cu multe excepții însă pentru că poate apărea și mai devreme. Premenopauza pe de altă parte poate să apară chiar și cu câțiva ani înainte ca femeia să între “oficial” la menopauză. Sunt femei care încep să se confrunte cu simptomele menopauzei chiar și cu 3-4 ani înainte de ultima menstruație, vorbim așadar de vârsta de 46-47 de ani.

Menopauza este o etapă importantă în viața unei femei, care vine cu o serie de schimbări atât de ordin fizic cât și emoțional și parcă niciodată nu ești suficient de pregătită să îi faci față.

Informarea corectă și acceptarea acestei etape că fiind ceva normal ajută însă foarte mult. Totodată suportul și consilierea de specialitate din partea medicului ginecolog le ajută pe femei să înțeleagă că menopauza nu este nici de departe o boală și că te poți bucura de o viață împlinită și de propria feminitate și după acest moment.

Simptomele menopauzei

Când menstruațiile nu mai sunt la fel ca până atunci, înseamnă că a apărut primul semn al menopauzei. Menstruațiile sunt ori prea abundente,  ori prea ușoare, adică diferite de ceea ce era normal până atunci.

Un alt semn al instalării menopauzei îl reprezintă modificare frecvenței menstruațiilor.  Perioada dintre două menstruații poate fi de 2-3 săptămâni, sau poate fi chiar de câteva luni până la următoarea menstruație.

Dar mai sunt o serie de simptome pe care majoritatea femeilor le experimentează pe o anumită perioadă, atât înainte, cât și după ce are loc ultima menstruație. Printre cele mai frecvente simptome observate la menopauza se numără:

  • Bufeuri
  • Transpirație nocturnă
  • Tulburări de somn
  • Probleme de concentrare și atenție
  • Dureri de cap și migrene intense
  • Uscăciune vaginală
  • Scăderea libidoului și disconfort în timpul sexului
  • Stări schimbătoare, apatie, anxietate
  • Infecții urinare frecvente
  • Palpitații ale inimii
  • Creșterea în greutate (grăsimea începe să se acumuleze în zona abdomenului)

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.