Anticonceptionalele sunt pastile cu hormoni si au rolul de a te proteja de o sarcina nedorita. Cu toate acestea, pilulele contraceptive nu protejeaza de eventuale boli cu transmitere sexuala, lucru pe care fiecare femeie trebuie sa il stie atunci cand se decide sa evite o sarcina nedorita, prin aceasta metoda de contraceptie.

In continuare, poti citi mai multe despre eficienta anticonceptionalelor, care sunt posibilele efecte adverse, precum si ce alternative ai la dispozitie. Inainte de a incepe sa iei anticonceptionale, recomandat este un consult ginecologic si o discutie cat mai deschisa cu medicul. In acest fel, vei avea certitudinea ca iei anticonceptionalele potrivite. In plus, tot medicul iti poate oferi toate detaliile despre modul in care acestea trebuie luate, ce trebuie sa faci daca ai uitat sa iei pastila sau iti poate raspunde la intrebarile si dilemele pe care le ai in legatura cu aceasta metoda de contraceptie.

De cate tipuri sunt anticonceptionalele

Exista mai multe tipuri de pilule contraceptive, fiecare avand eficacitatea sa si indicatii medicale precise.

Pilulele combinate sau estroprogestative

Anticonceptionalele combinate au in componenta forme sintetice de hormoni estrogeni si progesteron. Progestativul de sinteza este folosit mai ales in contraceptia hormonala si in terapia hormonala pentru femeile la menopauza. Majoritatea pilulelor dintr-o folie sunt active, deci contin hormoni. Ultimele sapte pilule sunt inactive si nu contin hormoni. Anticonceptionalele combinate se impart, la randul lor, in trei:

  • monofazice – aceste pilule contraceptive sunt folosite în cicluri de o luna. Blisterul are 21 de pilule care se administreaza zilnic si contin pastile cu o cantitate egala de hormoni. Dupa terminarea foliei, se face o pauza de 7 zile de administrare si apare menstruația;
  • multifazice –  sunt folosite in cicluri de o luna si contin cantitati diferite de hormoni. Similar pilulelor monofazice, in ultima saptamana a ciclului menstrual trebuie sa iei pilulele inactive, dupa care ai menstruatie;
  • pentru ciclu extins – sunt folosite mai ales in cazul ciclurilor de 13 saptamani. Pilulele se iau 12 saptamani, iar in a 13-a saptamana, se iau cele inactive si apare menstruatia. Urmand aceasta forma de contraceptie hormonala, vei avea menstruatie doar de 3-4 ori pe an.

Pilulele monohormonale (sau progestative)

Anticonceptionalele monohormonale se bazeaza doar pe progestative de sinteza. Sunt cunoscute si drept „micro-pilule”. De regula, aceasta categorie de pilule contraceptive se recomanda femeilor care nu pot lua estrogen.  Pilulele dintr-o folie acopera un ciclu menstrual, similar celorlalte, insa contin doar medicamente active. De la caz la caz, menstruatia poate sau nu aparea daca iei aceasta forma de contraceptive.

Femeile care iau acest tip de pilule contraceptive vor trebui sa tina cont de intervalul de administrare. Aceste pilule se iau intr-un interval fix de 3 ore. Riscul unei sarcini nedorite este crescut, daca nu se respecta intervalul de administrare.

Cat de eficiente sunt anticonceptionalele

Pilula contraceptiva este una dintre cele mai populare metode de contraceptie. Luate in mod corect, anticonceptionalele au o rata de succes de 91%. Chiar daca intervalul din zi pentru administrare este flexibil (3 ore, respectiv chiar si 12 ore in cazul celor combinate), pentru o cat mai buna eficacitate este recomandat sa iei pilula in fiecare zi la aceeasi ora. Asadar, cel mai simplu si sigur mod este sa iti setezi o alarma pe telefon.

Tine cont insa ca exista o serie de medicamente/tratamente care ar putea scadea eficacitatea pilulelor contraceptive.

Pe lista acestora se afla unele antibiotice, unele medicamente pentru HIV, anumite antiepileptice si produsele care contin extract de sunatoare. Totodata, pilula contraceptiva isi pierde din eficacitate in caz de varsaturi sau diaree.

Cand sunt recomandate anticonceptionalele

Anticonceptionalele au numeroase aplicatii, pe langa impiedicarea formarii sarcinii. Printre beneficiile pilulei contraceptive se afla urmatoarele:

  • Ajuta la regularizarea menstrelor;
  • Diminueaza crampele musculare din timpul menstruatiei;
  • Reduce riscul de anemie pe fondul unor menstre abundente;
  • Reduce durerea din perioada ovulatiei;
  • Reduce riscul de sarcina ectopica;
  • Reduce din intensitatea simptomelor asociate tulburarii disforice premenstruale;
  • Ajuta la mentinerea sub control a pilozitatii faciale si corporale;
  • Diminueaza acneea;
  • Calmeaza migrenele asociate menstrelor dureroase.
  • Reduc riscul de cancer endometrial
  • Reduc riscului de cancer colorectal
  • Efecte benefice asupra Sindromului Ovarelor Polichistice

Cum alegi anticonceptionalele

INTOTDEAUNA, medicul ginecolog este cel care iti poate indica tipul de anticonceptionale potrivit. Acesta se alege in functie de mai multi factori si de anumite simptome indicate de pacienta. In functie de acestea, medicul poate lua in considerare inclusiv situatiile in care nu este potrivita utilizarea acestei metode de contraceptie.

Atunci cand te decizi ca aceasta este metoda de contraceptie pe care vrei sa o folosesti, este important sa fii corect informata. Anticonceptionalele au numeroase avantaje, dar si o serie de neajunsuri. Pe langa faptul ca este o metoda sigura si la indemana care te protejeaza de o sarcina nedorita, anticonceptionalele pot ameliora durerile premenstruale, menstruatiile devin mai putin dureroase si mai putin abundente.

La capitolul neajunsuri atunci cand vorbim de anticonceptionale, se afla riscul de infectare cu BTS, dar anticonceptionalele mai pot creste riscul de sensibilitate si dureri ale sanilor, hipertensiunii arteriale si al cheagurilor de sange.

Folosirea anticonceptionalelor poate creste riscul de:

  • Atac de cord;
  • Atac vascular cerebral;
  • Embolism pulmonar.
  • Cheaguri de sange;
  • Tromboza;

Anticonceptionalele nu ar trebui luate:

  • Daca ai hipertensiune arteriala;
  • Daca ai avut infarct miocardic;
  • Daca suferi de afectiuni hepatice;
  • Daca ai tumoare hepatica benigna;
  • In sarcina;
  • Daca ai avut accident vascular cerebral;
  • Daca ai tromboflebita sau afectiuni tromboembolice;
  • Daca ai cancer de san sau ai istoric de cancer de san;
  • Daca ai hemoragii de origine neidentificata.

Cele mai frecvente mituri despre anticonceptionale

Exista numeroase mituri despre folosirea anticonceptionalelor. Unele dintre acestea sunt false, altele au aparut si s-au raspandit neavand insa nicio baza stiintifica.

„Contraceptivele ingrasa”: numeroase studii efectuate pana in prezent au demonstrat ca nu exista nicio legatura intre folosirea pilulelor contraceptive si cresterea in greutate.

„Anticonceptionalele cauzeaza cancer la san”:  luarea de anticonceptionale nu cauzeaza cancerul de san, insa poate creste usor riscul de aparitie a sa cu pana la 7%, potrivit unor analize efectuate pe 150.000 de femei cu si fara cancer de san.

„Dupa o anumita varsta nu mai este nevoie sa iau anticonceptionale”: sunt femei care cred ca daca au menstruatie neregulata sau au atins o anumita varsta nu mai pot ramane insarcinate. Pana la instalarea menstruatiei exista oricand posibil sa apara o sarcina.

„Toate conceptionalele sunt la fel, difera doar producatorul”: asa cum am explicat mai sus, exista mai multe tipuri de anticoceptionale, fiecare cu efectul sau si indicate de catre medicul ginecolog in functie de pacienta.

„Anticonceptionalele scad libidoul”: desi multe femei au acuzat o scadere a apetitului sexual, nu se stie cu certitudine daca acest lucru se intampla din cauza pastilelor contraceptive.

„Trebuie sa faci pauza la anumite intervale”: nu exista dovezi medicale care sa sugereze ca femeile sanatoase si tinere trebuie sa ia pauza de la luarea anticonceptionalelor.

*****

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.

📱Programează o consultație: 0744 903 682
📍Suntem aici, lânga tine! Șoseaua Unirii, nr. 30, Corbeanca