Absența menstruației este normală doar atunci când femeia este însărcinată, alăptează sau este la vârsta menopauzei. În alte situații, amenoreea poate ascunde un dezechilibru alimentar sau hormonal, precum și alte afecțiuni care necesită de urgență îngrijiri medicale de specialitate.

Dacă până la 16 ani nu a apărut prima menstruație sau au trecut 3 luni consecutive de la ultima menstruație, recomandat este consultul ginecologic pentru a investiga în detaliu cauzele care au provocat amenoreea primară, respectiv amenoreea secundară.

Amenoreea: cauze frecvente ale lipsei menstruației

Amenoreea primară și cea secundară pot apărea din numeroase motive. Unele dintre acestea pot fi cauze normale, naturale, pe când altele pot fi un semn al unei probleme medicale ce impune tratament rapid.

Cauzele naturale: aici vorbim de sarcină, alăptare și menopauză.

Dezechilibru hormonal: una dintre cele mai frecvente cauze ale amenoreei este asociată incapacității ovarelor de a produce cantitățile necesare de estrogen și progesteron, iar în anumite cazuri apare un exces de hormoni masculini.

Contraceptivele: sunt numeroase cazurile în care o femeie care ia contraceptive nu mai are menstruație.

Anumite medicamente: o serie de medicamente cum sunt cele folosite pentru tratarea tensiunii arteriale, antidepresivele sau antihistaminicele pot să provoace amenoree.

Cauze de natură hipotalamică: tumori encefalice, deficiențe nutriționale, deficit de greutate, deficit de gonadotropine.

Dieta și stilul de viață: lipsa menstruației apare frecvent la femeile care se confruntă cu obezitatea, la cele anorexice, precum și la cele care practică sport de performanță.

Stresul, tulburările psihice, fumatul excesiv sunt alte cauze care pot provoca lipsa menstruației.

Lipsa menstruației, semn al unor probleme grave

Lipsa menstruației pentru o perioada mai lungă decât este normal trebuie să te trimită de urgență la medic. Complicațiile amenoreei sunt cât se poate de serioase, lipsa menstruației putând fi un semn al unor afecțiuni grave cum sunt tumorile canceroase, boli cronice sau afecțiuni genetice.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.