Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, nevoile corpului sau se schimba si de aceea este nevoie sa se schimbe inclusiv metoda de contraceptie pe care a folosit-o pana atunci. Incepand cu varsta de 40 de ani, fertilitatea naturala a femeii scade pentru ca se apropie menopauza, dar cu toate acestea o metoda de contraceptie este in continuare necesara, pentru a evita aparitia unei sarcini neplanificare.

Incepand cu varsta de 40 de ani, o femeie poate incepe sa experimenteze simptomele menopauzei si sa se confrunte si cu alte probleme de sanatate in paralel cu restul schimbarilor care apar, iar toate acestea au impact asupra alegerii contraceptivelor.

Odata cu inaintarea in varsta exista un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare, obezitate, cancere mamare sau ginecologice.

Cu toate ca nu exista contraindicatii in privinta majoritatii metodelor de contraceptie pe care o femeie le poate alege dupa varsta de 40 de ani, este recomandat ca decizia sa fie luata impreuna cu medicul ginecolog.

Exista mai multe optiuni, dar dintre acestea, urmatoarele sunt cel mai frecvent alese de femei dupa 40 de ani.

Contraceptia tip bariera

Contraceptia tip bariera ramane una dintre cele mai populare alegeri si totodata una dintre cele mai eficiente.

Dispozitivul intrauterin

O alta metoda contraceptiva indicata dupa varsta de 40 de ani este dispozitivul intrauterin. Eficacitatea DIU este mare si totodata este o metoda confortabila pentru femei, fiind considerat cea mai buna metoda contraceptiva dupa varsta de 40 de ani. Potrivit expertilor, un dispozitiv intrauterin poate fi pastrat pana la menopauza. Recomandarea este ca si in cazul utilizarii DIU sa mergi in continuare, in mod regulat, la controalele ginecologice de rutina pentru a te asigura ca totul este in ordine

Ligatura tubala

Ligatura tubala este o procedura chirurgicala, destul de des intalnita in randul femeilor, dupa 40 de ani. Cu toate ca este o procedura eficienta, exista riscul sa apara o sarcina ectopica. De aceea este recomandat ca in completarea acestei metode, sa mai fie utilizate si alte metode de contraceptie timp de 3 luni dupa procedura.

Metode contraceptive combinate

Contraceptivele orale combinate sau alte metode precum plasturi sau inelele vaginale sunt o buna optiune si dupa varsta de 40 de ani. Este recomandat insa ca acestea sa fie utilizate doar cu recomandarea medicului ginecolog.

*****

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.

📱Programează o consultație: 0744 903 682
📍Suntem aici, lânga tine! Șoseaua Unirii, nr. 30, Corbeanca