Odată cu înaintarea în vârstă, articulațiile devin mai vulnerabile la diverse afecțiuni și boli degenerative. Printre cele mai întâlnite probleme articulare la vârsta înaintată se numără gonartroza, o formă de osteoartrită care afectează articulațiile genunchiului. În acest articol, vom explora mai detaliat această afecțiune și modalitățile de gestionare și prevenire a problemelor articulare la vârsta înaintată.

Gonartroza: o provocare comună pentru persoanele vârstnice

Gonartroza, cunoscută și sub numele de osteoartrită a genunchiului, este o afecțiune care afectează cartilajul care acoperă capetele oaselor în articulația genunchiului. Pe măsură ce cartilajul se deteriorează, oasele se freacă una de cealaltă, cauzând durere, umflături și rigiditate în articulația genunchiului. Acest lucru poate face dificilă desfășurarea activităților zilnice și poate reduce calitatea vieții.

Cum gestionezi gonartroza și alte afectiuni articulare la vârsta înaintată:

  1. Exerciții de întărire și flexibilitate: Programul de exerciții fizice regulate poate ajuta la menținerea flexibilității și a forței musculare în jurul articulațiilor. Exercițiile de întărire a mușchilor coapselor și a mușchilor din jurul genunchiului pot ajuta la stabilizarea articulației și la reducerea durerii.
  2. Controlul greutății corporale: Excesul de greutate poate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor genunchiului, exacerbând simptomele gonartrozei. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase poate reduce stresul pe articulații și poate îmbunătăți mobilitatea.
  3. Terapie fizică și protejarea articulațiilor: Terapia fizică poate fi o componentă vitală în gestionarea gonartrozei și a altor afecțiuni articulare. Cu ajutorul terapiei fizice se pot face exerciții specializate și aplica tehnici de gestionare a durerii pentru a îmbunătăți funcția articulației genunchiului și a reduce disconfortul.
  4. Medicație și tratamente alergice: Unele medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele non-steroidiene, pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu gonartroza. În cazuri mai severe, rezolvarea ar putea fi chiar intervenția chirurgicală, la recomandarea medicului ortoped.
  5. Adaptarea stilului de viață: Facilitarea vieții de zi cu zi poate ajuta la menținerea independenței și a calității vieții pentru persoanele cu gonartroză sau alte afecțiuni articulare. Utilizarea  dispozitivelor de sprijin, evitarea activităților care pun presiune excesivă pe genunchi și organizarea mediului pentru a facilita mișcarea pot fi de mare ajutor.
  6. Injecții cu Acid Hialuronic (AHA): Pentru unele persoane cu gonartroză, injecțiile cu acid hialuronic pot oferi un alt remediu eficient pentru reducerea durerii și a inflamației. AHA-ul acționează ca un lubrifiant și un amortizor în articulație, reducând frecarea și disconfortul.

În concluzie, gonartroza și alte afecțiuni articulare pot fi o provocare semnificativă pentru persoanele în vârstă, dar există modalități de a gestiona simptomele și de a îmbunătăți calitatea vieții. Prin adoptarea unui stil de viață activ, menținerea greutății corporale sănătoase și colaborarea cu profesioniștii din domeniul sănătății, putem să ne menținem mobilitatea și să ne bucurăm de o viață activă și independentă chiar și la o vârstă înaintată.