Terapia PRP, infiltrațiile PRP sau infiltrațiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite reprezintă unul dintre cele mai inovatoare tratamente pentru multe probleme articulare.
Trombocitele au proprietăți regenerative și un rol important și în refacerea leziunilor, ceea ce a dus la utilizarea plasmei îmbogățite cu trombocite pentru o serie de afecțiuni ortopedice.

Ce este terapia PRP

Terapia PRP sau infiltrațiile PRP reprezintă un tratament biologic care se adresează afecțiunilor musculo-scheletale prin care se injectează plasmă îmbogățită cu trombocite în articulații.

Plasma îmbogățită cu trombocite conține factori de creștere care produc la locul injectării un răspuns biologic proinflamator care are rolul de a ajuta la refacerea țesuturilor. În acest fel, multe afecțiuni cronice articulare își găsesc rezolvare, pacientul recăpătându-și rapid mobilitatea, durerea dispare, iar medicamentele sunt drastic reduse ori chiar eliminate.

Infiltrațiile PRP se realizează în cabinetul medicului ortoped.

Cine este candidatul ideal pentru infiltrațiile PRP

Infiltrațiile PRP se adresează pacienților cu vârsta între 16-45 de ani, activi, care suferă de afecțiuni articulare de natură mecanică sau traumatică în formă incipient ori moderată.

Care sunt efectele clinice ale terapiei PRP

Efectele clinice ale terapiei PRP sunt numeroase și produc schimbări radicale în viața pacientului. Printre cele mai importante sunt:

  • Dispariția durerilor articulare
  • Redobândirea mobilității
  • Reducerea rigidității
  • Îndepărtarea spasmului muscular
  • Refacerea lichidului sinovial

Procesul de regenerare articulară apare într-un interval de 2 săptămâni după începerea terapiei și continuă chiar și până la 9 luni după terminarea tratamentului.

***
Dr. Alexandru Viașu este medic specialist ortopedie- traumatologie în cadrul OrtoGyn Medical
Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.