Menopauza tardiva se intaleaza atunci cand incetarea functiei ovariene se produce dupa varsta de 55 de ani. Menopauza tardiva poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv de predispozitia genetica, de afectiuni medicale sau de interventii chirurgicale.

In acest articol, vom discuta despre cauzele, simptomele si tratamentul menopauzei tardive.

Cauzele menopauzei tardive

Menopauza tardiva poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv de predispozitia genetica. Femeile care au in familie femei care au suferit de menopauza tardiva au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. In plus, unele afectiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul si diabetul, pot afecta productia de hormoni feminini si pot determina menopauza tardiva. In unele cazuri, interventiile chirurgicale, cum ar fi indepartarea ovarelor, pot determina instalarea menopauzei tardive.

Simptomele menopauzei tardive

Simptomele menopauzei tardive sunt similare cu cele ale menopauzei precoce. Acestea includ bufeuri, transpiratii nocturne, insomnie, modificari ale libidoului si ale dispozitiei, uscaciune vaginala, cresterea riscului de osteoporoza si de boli cardiovasculare. De asemenea, femeile care sufera de menopauza tardiva pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de san.

Tratamentul menopauzei tardive

Tratamentul menopauzei tardive poate include terapia de substitutie hormonala si alte tratamente medicale pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. TSH poate ajuta la reducerea simptomelor precum bufeurile, transpiratiile nocturne si uscaciunea vaginala. In plus, acest tratament poate ajuta la prevenirea osteoporozei si a altor complicatii asociate cu menopauza tardiva.

In cazul in care femeile nu pot lua TSH, exista si alte tratamente disponibile. Primul pas pe care trebuie sa il faca o femeie atunci cand are orice ingrijorare legata de menopauza este sa se programeze la un control ginecologic. Diagnosticul corect, precum si planul de tratament pot fi oferite doar de catre medicul ginecolog.