Orice femeie se confrunta la un moment dat cu anumite probleme ginecologice. In functie de varsta, etapa din viata la care se afla sau stilul de viata, vizitele la ginecolog trebuie sa isi gasesca loc in programul ei de ingrijire.
Iarna si pe tot parcursul sezonului rece, anumite probleme ginecologice pot aparea sau se pot acutiza. Chiar daca nu te trimit de urgenta la medic, este bine sa stii la ce sa te astepti odata ce temperaturile incep sa scada drastic.

Iata care sunt cele mai frecvente probleme ginecologice care pot provoca disconfort in sezonul rece.

Mancarimi vaginale

Exista multe cauze care pot provoca mancarimi si iritatii la nivelul vaginului – schimbari hormonale, sensibilitate la anumite medicamente si infectiile. Daca te confrunti cu mancarimi vaginale aparute din senin, in timpul sezonului rece, chiar anotimpul in sine poate fi cauza. Explicatia este destul de simpla. Asa cum la nivelul intregului corp resimti o senzatia de uscaciune si mancarime, acelasi lucru se intampla si in zona vaginului.
Acestea pot aparea din cauza aerului uscat din incaperi la care te expui, scaderii aportului de apa si bineintes din cauza temperaturilor joase. Mancarimile vaginale severe pot afecta inclusiv viata sexuala.

Infectii vaginale

Infectiile vaginale apar din cauza inmultirii in exces a bacteriilor, provocand acea senzatia dureroasa si mancarimi. Candida se dezvolta in medii calde si umede, ceea ce inseamna ca hainele pe care multe femei obisnuiesc sa le poarte in perioada iernii, precum colanti, jeansi si tesaturi sintetice, pot crea un mediu propice dezvoltarii acestei infectii. Pentru a evita aparitia infectiilor vaginale alege sa porti haine largi, din materiale respirabile, chiar si atunci cand este frig afara.

Menstruatii lungi si dureroase

Exista patru moduri in care iarna iti poate afecta ciclul menstrual.
Dereglarile hormonale: din cauza lipsei luminii soarelui, sistemul endocrin si tiroida incetinesc. Cand tiroida devine mai „lenesa” intreg metabolismul incetineste. Acest lucru determina cicluri menstruale mai lungi, pentru care ar trebui sa fii pregatita.
Sindrom premenstrual sever: expunerea limitata la soare si vitamina D duce a lipsa calciului care poate fi o cauza a sindromului premestrual.
Totidata, iarna avem tendinta de a ne misca mai putin si de a manca mai mult. Acest lucru tinde sa aiba un efect negativ asupra simptomelor premenstruale, deoarece va face ciclurile mai putin regulate si nu la fel de gestionabile in comparatie cu sezonul cald, cand ne expunem la soare si suntem activi.
Dureri menstruale: Cand vremea incepe sa se raceasca, vasele de sange se vor comprima, devenind inguste pentru fluxul de sange. Aceasta inseamna ca fluxul sanguin in timpul menstruatiei poate fi intrerupt, ceea ce duce la o crestere a durerii menstruale in timpul iernii.
Ciclul menstrual dereglat: In lunile de iarna, secretia de hormon foliculostimulant este mai mica in comparatie cu sezonul cald si ciclurile menstruale tind sa fie mai lungi. Frecventa ovulatiei scade, de asemenea, dramatic de la 97% la 71%.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.

📱Programează o consultație: 0744 903 682
📍Suntem aici, lânga tine! Șoseaua Unirii, nr. 30, Corbeanca