România a ajuns pe primul loc în Europa la numărul de cazuri noi de cancer de col uterin. Iar în prezent, studiile arată că 5 femei mor zilnic din acest motiv.
Mai mult de jumătate din populația lumii este deja infectată cu HPV – unii sunt doar purtători ai bolii, în timp ce alții au virusul sub formă de papilomatoză a pielii.
„Este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală, este foarte ușor de contactat prin contactul tegumentelor sau al mucoaselor prin contact sexual.”, spune dr. Roxana Viașu.
Marea majoritate a infecțiilor cu HPV sunt tranzitorii, aproximativ 90% dintre ele sunt neutralizate în mod natural de sistemul imunitar după doi ani de la infectare. Uneori, însă, infecțiile persistă, iar aceste forme de infecții persistente și repetate cresc riscul apariției cancerului de col uterin.
„Persoanele active sexual pot face infecția în timpul vieții. Are anumiți factori de risc, precum parteneri sexuali multipli, stilul de viață, fumatul și, cel mai important, un sistem imunitar precar duce la apariția acestui HPV și, bineînţeles, la leziunile date de acesta.”, a mai spus medicul ginecolog, dr. Roxana Viașu, în cadrul emisiunii Numai De Bine, la Antena 3 CNN.
Există însă câteva soluții prin care putem prevenia infectarea.