Cauzele durerilor de sâni care apar la menstruație sunt asociate cu dereglările hormonale. Femeile aflate la vârsta reproductivă se confruntă cu dureri de sâni la menstruație, cu toate că există și femei care nu au resimțit niciodată acest disconfort înainte de menstruație.

Durererea de sâni este așadar un sindrom premenstrual care poate afecta starea de dispoziție și chiar activitățile de zi cu zi ale
femeilor. Există însă metode prin care durerea de sâni apărută înainte de menstruație poate fi ameliorată. Durerile de sâni sunt atât un sindrom premenstrual, dar și un sindrom al menopauzei.

Când vine vorba de mastalgie, durerea se instalează adesea în regiunile superioare și inferioare ale ambilor sâni, deși se poate extinde și la subraț. Uneori, sânii se pot simți sensibili și umflați în același timp. Majoritatea femeilor cu mastalgie au mastalgie ciclică.

De fapt, sursa durerii poate începe din altă parte (cum ar fi o articulație din apropiere), dar se simte la sân.

Durerea poate varia de la o ușoară durere până la o durere extrem de ascuțită și intensă. Femeile care au trecut deja prin menopauză au mai multe șanse de a se confruntă cu mastalgie nonciclică.

La primele semne de durere apărute la nivelul sânilor, multe femei se tem să nu fie vorba de cancer mamar. Și este de înțeles, într-o oarecare măsură. Dar informarea corectă și discuția cu un medic specialist poate fi de mare ajutor.

Pentru liniștea fiecăreia, femeile trebuie să țină cont că în mod normal nu orice durere apărută la nivelul sânilor, anunță ce este mai rău, respectiv un diagnostic de cancer mamar.

Simptomele mai îngrijorătoare ale cancerului mamar includ:

  • Nodul la sân sau la subraț
  • Modificare dimensiunii sau formei unui sân
  • Inflamația unui sân
  • Secreția mameloanelor
  • Dacă te confrunți cu unul dintre aceste simptome, este urgent  te programezi la o consultație pentru o examinare și diagnostic.

Mastalgia sau dureri de sâni la menstruație este acea formă de durere care vine și pleacă odată cu ciclul menstrual.  Durerea poate fi ținută sub control prin comprese calde/reci, limitarea consumului de cafea, o dietă corespunzătoare, sutiene/bustiere confortabile.

Pe lângă aceste mici schimbări de rutină, medicul ginecolog poate prescrie tratamentul adecvat.

Programează o consultație chiar astăzidacă și tu de confrunți cu dureri ale sânilor în perioada premenstruală sau pentru o investigație amănunțită la nivelul sânilor.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale