Crezi că te confrunți cu dominanță estrogenică, adică cu un nivel prea mare de estrogen?
Estrogenul, hormonul sexului, are mai multe roluri în organism. Fertilitatea, funcționarea corectă a sistemului imunitar, sănătatea oaselor și sănătatea cardiovasculară, toate sunt influențate de estrogen.
Este normal că nivelul de estrogen să fluctueze până la anumite nivele, dar dacă nivelul de estrogen se menține ridicat, atunci pot apărea probleme grave. Când nivelul de estrogen este ridicat comparativ cu nivelul de progesteron, înseamnă că te confrunți cu dominanță estrogenică.

Simptomele unui nivel ridicat de estrogen

În cazul femeilor, estrogenul afectează sistemul reproducător și menstruația.
O femeie care are dominanță estrogenică se va confrunta cu creșterea nedorită în greutate, grăsimea acumulându-se în zona taliei și șoldurilor.
La femei, estrogenul are un rol în ciclul menstrual și în cadrul sistemului reproducător. Estrogenul în exces poate, de asemenea, să provoace probleme ginecologie și de sănătate feminină, precum:

  • Menstruație neregulată
  • Scurgeri vaginale
  • Sindrom premenstrual sever
  • Libidou scăzut
  • Sâni inflamați și dureroși
  • Noduli mamari benigni
  • Fibrom uterin

Schimbările în stilul de viață și o dietă potrivită pot ajuta la reducerea nivelului de estrogen din corp. Cu toate acestea, atunci când te confrunți cu simptomele mai sus menționate este recomandat să apelezi la ajutor specializat. În urmă unui control ginecologic va fi determinată cauza care provoacă excesul de estrogen și în funcție de aceasta, va fi indicat tratamentul corespunzător.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale