Contracepția de lungă durată, este așa cum poate fi ușor de înțeles, o metodă care te protejează de sarcină pentru o perioada lungă de timp. 

Femeile nu trebuie confunde această metodă care asigură protecție pe termen lung cu metodele de contraceptie permanente, precum ligatura trompelor uterine.

Contracepția de lungă durată asigură protecție ani la rând, odată ce ai ales apelezi la ea, fiind nevoie doar ocazional te prezinți la medic pentru control de rutină. 

Alegerea metodei de contracepție este o decizie personală, cu toate recomandările medicului ginecolog sunt foarte importante, acesta fiind în măsură spună ce metodă se potrivește cel mai bine stilului tău de viață.  

La OrtoGyn, fiecare pacientă care ajunge în cabinet este încurajată spună deschis care sunt nevoile sale în materie de contracepție și le discute fără nicio ezitare cu medicul ginecolog pentru a primi cea mai bună recomandare care se potrivește atât rutinei sale cât și a planurilor de viitor ale familiei. 

De punctat însă este și faptul , contracepția pe termen lung nu se potrivește oricui, la fel cum, de exemplu, anticonceptionalele nu sunt cea mai bună alegere pentru unele femei.  

Iată și câteva cazuri în care, contracepția de lungă durată poate fi cea mai bună alegere. 

  • Ai avut o reacția adversă la prezervativ sau pilule contraceptive: unele femei sunt alergice la anumite tipuri de prezervative, iar altele se confruntă cu reacții adverse la pilulele contraceptive. În astfel de cazuri, folosirea unei metode diferite de contracepție este cea mai bună soluție pentru a preveni o sarcină
  • Te gândești îți întemeiezi o familie peste 3-5 ani: femeile care știu nu doresc aibă un copil în următorii 3-5 ani, contracepția de lungă durată este o alegere excelentă. Nu este nevoie decât de o vizită la ginecolog pentru montarea dispozitivului.
  • Vrei ai mai multe opțiuni: contracepția de lungă durată este o varianta bună, care în același timp îi permite femeii rămână deschisă și la alte metode. Dacă de pilula contraceptivă poți uita o iei în fiecare zi, iar un prezervativ se poate rupe, contracepția de lungă duratăelimină orice astfel de risc. În același timp, folosirea unui dispozitiv intrauterin de exemplu, îți asigură protecție, fără fie însă o metodă permanentă, ireversibilă. 

Ceea ce este important de reamintit însă este faptul , metodele contraceptive cu efect pe termen lung nu previn bolile cu transmitere sexuală. 

Dacă ești interesată de contraceptia de lungă durată și vrei afli mai multe despre această metodă de a preveni o sarcină, programeazăte la un consult ginecologic. 

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale