Procesul natural de imbatranire presupune o serie de schimbari majore pe care fiecare femeie ajunge sa le experimenteze. De la aparitia ridurilor, la menopauza si pana la scaderea lubrifierii vaginale, ceea ce duce la uscaciune vaginala. 

Este adevarat ca nu toate femeile ajung sa se confrunte cu uscaciune vaginala odata cu inaintarea in varsta, dar cu toate acestea este considerata o afectiune provocata de procesul natural de imbatranire. 

Din pacate, uscaciunea vaginala nu este o problema cu care poti trai linsitita, doar si pentru simplu fapt ca ajunge sa provoace disconfort si multe alte simptome frustrante, inclusiv durere in timpul contactului sexual.  

Ceea ce este insa important este faptul ca pentru uscaciunea vaginala exista mai multe tipuri de tratamente. 

De ce se produce uscaciuna vaginala 

Odata cu inaintarea in varsta nivelul de estrogen scade. In perioada premenopauzei, nivelul de estrogen este din ce in ce mai mic, fapt care contribuie la reducerea lubriefierii vaginale. 

De asemenea, schimbarile hormonale fac ca peretii vaginului sa devina mai subtiri si sa isi piarda elasticitatea. Peretii vaginului isi pierd colagenul, proteina naturala care in mod normal oferea flexibilitate tesutului. 

In afara de durerea din timpul sexului, alte simptome care sunt legate de uscaciuna vaginala sunt: 

  • Urinari frecvente 
  • Iritatie si senzatia de arsura in interiorul vaginului 
  • Iritatie si mancarimi in zona genitala 
  • Incontinenta urinara 
  • Infectii urinare. 

Nicio femeie nu trebuie sa suporte disconfortul provocat de uscaciunea vaginala odata cu inaintarea in varsta. Tratamentele potrivite pot atenua simptomele si pot imbunatati calitatea vietii. Pentru a afla mai multe si pentru un tratament potrivit, programeaza o consultatie. 

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale