Aproximativ 80% dintre femeile care trec prin menopauză se confruntă cu bufeuri. Unele femei suferă de bufeuri doar sporadic, în timp ce altele pot suferi câteva pe zi. Severitatea simptomelor poate varia, unele sunt ușoare, altele îți afectează calitatea vieții. 

Temperaturile ridicate din perioada verii reprezintă una dintre cauzele bufeurilor cu care se confruntă femeile la menopauză sau cele aflate în perioada de premenopauză. 

Bufeurile sunt provocate de fluctuațiile hormonale care sunt specifice în perioada menopauzei. Pe lângă temperaturile ridicate, mai există și alte cauze, cum ar fi băuturile fierbinți, fumatul, mancarea picantă, băile calde sau sauna. 

Pentru a gestiona cât mai bine bufeurile în perioada verii este indicat să eviți acești factori care conduc la apariția bufeurilor. 

Următoarele sfaturi ușor de pus în practică te vor ajuta să scapi de bufeurile supărătoare în această vară caniculară: 

  • Poartă haine din fibre naturale, ușoare și îmbracă-te în straturi care absorb transpirația. 
  • Consumă băuturi și mâncăruri reci. Cel mai rapid mod de a te răcori atunci când te confrunți cu un bufeu este să mănânci o înghețată sau să bei o limonadă rece ori apă cu gheață. 
  • Scapă de kilogramele în plus, pentru că, cu cât ai o greutate mai mare decât cea normală, cu atât bufeurile se manifestă mai des și mai sever. 
  • Fă mișcare, fie dimineața când încă este răcoare, fie în interior, într-o sală  cu aer condiționat. 
  • Ai grijă ca în casă să ai temperatura optimă. 
  • Încearcă să te relaxezi folosind metodele care știi că funcționează în cazul tău. 
  • Cere ajutor. Nicio femeie care trece prin schimbări specifice menopauzei și se confruntă cu aceste simptome nu ar trebui să sufere în tăcere. Ajutorul specializat este foarte important în această perioadă, pentru că, pe lângă diferite schimbări în stilul de viață, tratamente sau terapia de substituție hormonală pot fi eficiente. Programează o consultație ginecologică!  

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale