Vara, temperaturi ridicate, soare, vacanta. Nici nu iti poti imagina ca va trece acest sezon estival fara sa petreci macar cateva zile pe plaja. Mai ales ca inotul in mare si piscina este cea mai buna metoda de a te racori, dar si de a te relaxa in vacanta.  

Pe langa multiplele beneficii pe care inotul le are pentru corp si psihic exista si cateva lucruri care pot pune in pericol ingiena feminina si sanatatea intima: infectiile vaginale. 

Cum apar infectiile vaginale provocate de apă? 

Infectiile vaginale sunt in esenta infecții fungice care provoacă iritații și secreții, precum și mâncărimi extreme. Ele se dezvoltă în condiții care ajută la dezvoltarea ciupercilor: apă cu bacterii sau apă cu substanțe chimice, dar si ca urmarea a purtarii costumului de baie ud dupa inot. Atentie! Atunci cand ramai imbracata in costumul de baie in care ai inotat in ideea de a-l lasa se se usuce pe tine, la soare, le dai bacteriilor un spatiu propice pentru a se inmulti. 

Cum previi infectiile vaginale cand mergi la mare sau piscină? 

Infectii genitale reprezinta una din cele mai frecvente motive de prezentare la medicul ginecolog. Urmatoarele sfaturi si obiceiuri bune te pot ajuta sa previi infectiile vaginale care au legatura cu inotul. 

  • Imediat ce iesi din apa marii sau din piscina fa un dus rapid si schimba-te cu un costum de baie uscat ori cu lenjerie curata din fibre naturale. Riscul de a se dezvolta bacterii scade simtitor. 
  • Spala costumul de baie dupa fiecare purtare si lasa-l sa se usuce complet inainte de a-l imbraca din nou. 
  • Redu sau elimina expunerea la apa cu clor, mai ales daca este intr-un mediu cald (cada sau piscina incalzita). Este recomandat in special pentru cele care sunt predispuse la infectiii urinare si candida, femeilor insarcinate, celor care sufera de diabet sau au un sistem imunitar slabit care favorizeaza dezvoltarea infectiilor genitale. 
  • Hidrateaza-te. Atunci cand bei apa ajuti toxinele sa iasa din corp. Produsele care contin probiotic sunt de asemenea recomandate, pentru ca pot de asemenea fortifica echilibrul pH-ului vaginal.  

Primele semne ale infectiei vaginale 

Cresterea nivelului de secreție vaginala, cu miros puternic si culoare gri inchis,  mâncărime, sensibilitatea și/sau umflarea zonei sunt toate semne ale infecției vaginale. 

Daca iti dai seama ca ceva nu functioneaza bine si banuiesti ca ar fi vorba de o infectie vaginala, programeaza-te la un control ginecologic. Atunci cand se intervine rapid, iti recapeti in cel mai scurt timp sanatatea fizica si starea de bine. 

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale