Când te pregătești devii mamă, cu siguranță începi îți pui multe întrebări. Printre altele,  te întrebi și dacă nu există riscul fertilitatea ta fie afectată de metodele de contracepție pe care le folosești. 

Se vorbește mult despre contracepție, dar parcă niciodată nu suficient.  

Există multe metode de contracepție disponibile, dar pot face acestea, pe termen lung, dificil de opținut o sarcină? 

Contraceptivele afectează fertilitatea? 

Pentru a înțelege cum utilizarea contracepției influențează fertilitatea, va trebuie ne uităm atent la fiecare metodă de protecție folosită. Fiecare are caracteristicile sale și efecte diferite. 

Monitorizarea ciclului menstrual susține fertilitatea 

Monitorizarea atentă a ciclului menstrual este una dintre cele mai vechi metode de contracepție. Când nu îți dorești o sarcină, trebuie fii conștientă de faptul metoda calendarului este metoda contraceptivă cu cea mai mare rată de eșec, însă când îți dorești devii mamă, tocmai această metodă poate fi folosită în favoarea ta. Când ții o evidență corectă a ciclului menstrual, vei putea determinafereastră fertilăcând șansele rămâi însărcinată sunt mari. 

Sunt 3 moduri în care poți urmări ciclul: 

  1. Temperatura: temperatura ta crește ușor atunci când ovulezi. 

  1. Mucoasa cervicală: veți avea de obicei mucoasa mai clară cu 2 până la 3 zile înainte de ovulație. 

  1. Metodă calendarului: Urmărirea ciclului menstrual pe un calendar sau folosind aplicațiile mobile disponibile. 

Dispozitivele intrauterine nu afectează fertilitatea 

Este doar un mit acela potrivit căruia folosirea dispozitivelor intrauternie ca metodă de contracepție afectează fertilitatea.  

DIU au evoluat mult de-a lungul timpului. Astăzi, acestea sunt folosite și recomandate femeilor, tocmai datorită beneficiilor incontestabile pe care le au și a riscurilor și efectelor secundare care sunt minime. 

Studiile arată nu există nicio legătură între utilizarea dispozitivelor intrautenire și fertilitate. După îndepărtarea DIU o sarcina poate apărea chiar și imediat. Dispozitivele se montează și se îndepartează doar de către medicul ginecolog.

Contraceptivele hormonale nu au efect de durată asupra fertilității 

O altă idee greșită care circulă frecvent este aceea potrivit căreia contraceptivele orale provoacă infertilitate. Potrivit studiilor se pare există o perioada scurtă în care nu poți concepe până când hormonii sunt eliminați din sânge. După aceea, o sarcina poate apare oricând 

Există o legătură între neutilizarea prezervativelor, bolile cu transmitere sexuală și nivelul de fertilitate 

În unele cazuri, neutilizarea contracepțieibarierăpoate duce la infertilitate. Infecțiile cu transmitere sexuală  cum ar fi chlamydia și gonoreea, pot cauza probleme de concepere. Acesta este motivul pentru care prezervativele sunt recomandate persoanelor cu parteneri multipli sau netestați. 

 Contracepția este sigura si recomandata tuturor femeilor care nu isi doresc o sarcina sau amana momentul in care vor deveni mame. Fertilitatea nu este afectata de contraceptie, atat timp cat alegi impreuna cu medicul ginecolog metoda potrivita pentru tine. Recomandarea specializata, pe baza investigatiilor medicale si analiza istoricului medical, este cea mai sigura alternativa pentru sanatatea ta.