Multe femei aleg să se trateze singure atunci când au probleme ginecologice, pornind de la simptomele pe care le au au și cărora aleg să le dea propria interpretare.
Sunt multe afecțiuni ginecologice care pot crea confuzii și pot fi interpretate greșit. Neglijate sau tratate necorespunzator ori eronat pot duce la complicații severe, putând deveni chiar fatale.
🔘Amenoreea (lipsa menstruației) este confundată de cele mai multe ori cu sarcina, dar poate fi provocată de fapt de SOP, dereglări ale glandei tiroide, menopauza prematură.
🔘Sângerările între menstruații pot fi confundante cu menstruația apărută mai devreme. În realitate pot fi cauzate de dezechilibre hormonale, leziuni ale colului uterin, ale vaginului, patologie endometrială, sarcina ectopică, avort.
🔘Sângerările la menopauză nu înseamnă revenirea menstruației. Pot indica o serie de afecțiuni, printre cele mai grave fiind cancerul de endometru sau de col uterin.
Cel mai bun sfat, atunci când te confrunți cu simptome, este să mergi la un control ginecologic. Iar dacă totuși primul impuls este de a căuta mai multe informații pe internet, documentează-te doar din surse avizate și de la specialiști. Interpretarea greșită a unor simptome poate avea consecințe grave asupra stării tale de sănătate.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.