Poftele reprezintă unul dintre primele semne ale sarcinii, dar nu toate gravidele le experimentează.

Circulă multe mituri și superstiții despre poftele care apar în sarcină, dar nu înseamnă au o baza reală și se vor adeveri. Unul dintre cele mai răspândite mituri este cel potrivit căruia poți îți dai seama dacă ai băiat sau față în funcție de alimentele/gusturile de care îți este poftă.

Cu toate acestea, când poftele își fac apariția, gravidele sunt sfătuite le acorde atenție pentru acestea pot fi un semn organismul are nevoie de un anume nutrient.

Poftele ar putea fi de asemenea un efect al schimbărilor hormonale din sarcină care afectează simțul gustului și al mirosului, pe parcursul celor 9 luni.

Iată care sunt poftele la care gravidele ar trebui fie atente: 

Pâine & Paște

În primul trimestru de sarcina poftele sunt ceva mai rare, în cazul multor femei. Și chiar dacă nu te confrunți cu grețuri, vomă, constipație este foarte posibil te simți obosită, iar acest lucru amplifică dorința de a mânca carbohidrați. Explicația este cât se poate de clară: creierul are nevoie de glucoză, iar carbohidrații o pot oferi. Mâncând paște, pâine, covrigi și alte produse de acest fel îți vei satisface pofta și vei scăpa de senzația de oboseală.

Dulciuri & Zahăr

Foarte multe femei au poftă de dulciuri în perioada sarcinii. Produsele cu conținut ridicat de zahăr sunt însă extrem de periculoase în sarcină. Dacă te confrunți cu poftă puternică de a mânca dulciuri în trimestrul II de sarcina, indicat ar fi discuți cu medicul care îți monitorizează sarcina, mai ales dacă poftă de dulce este ceva anormal pentru ține. Multe femei ajung dezvolte diabet gestațional în perioada sarcinii.

Alimente sărate și picante

În sarcină, volumul de sânge crește și se pare dorința de a mânca alimente sărate precum cartofi prăjiți, fast food, nuci ar fi provocată de nivelul scăzut de sodiu.

Lucruri necomestibile

Poftă de lucruri necomestibile trebuie luat în serios de orice gravidă care se confruntă cu ea. Dacă te afli în situația în care ți-e poftă de gheață, clei, ceară, cretă, amidon și așa mai departe, recomandat este discuți cu medicul tău.

Poftă de lucruri necomestibile este simptomul pica și poate indica o deficiență de minerale sau anemie severă.

Poftele în sarcină sunt de regulă inofensive, dar dacă ai anumite temeri și incertitudini în legătură cu modul în care te simți, discuta cu medicul ginecolog.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.