Colposcopia este o procedură prin care se examinează colul uterin.  Se efectuează de obicei atunci când rezultatul testului Babeș Papanicolau indică existența unor celule anormale la acest nivel.      

Când se indică colposcopia?

  • Când rezultatele testului Babeș-Papanicolau sunt anormale sau nesatisfăcătoare  
  • În cazul unor suspiciuni decelate la examenul clinic
  • Când este prezentă infecția genitală cu HPV  
  • Când există sângerări vaginale anormale (sângerare după contactul sexual)   
  • Când în timpul consultului au fost observate leziuni suspecte la nivel vaginal sau vulvar. 

Colposcopia reprezintă o investigație esențială în depistarea precoce și tratamentul leziunilor precanceroase ale colului uterin, ajutând astfel, la reducerea ratei de incidență a cancerului cervical.   

Cum trebuie să te pregătești 

  • Este recomandat ca timp de 24 până la 48 de ore înainte de realizarea colposcopiei să nu se utilizeze tampoane, medicamente, creme, pulberi sau ovule vaginale.
  • Este indicat ca pacienta să nu întrețină relații sexuale în noaptea dinaintea programării. 
  • Se recomandă că examinarea să nu fie programată în timpul ciclului menstrual. 

Ce se întâmplă în timpul unei colposcopii 

O colposcopie se face în cabinetul medicului ginecolog și durează aproximativ 20 de minute. După ce pacienta se așază pe masă ginecologică, medicul introduce un instrument numit speculum în interiorul vaginului, prin intermediul căruia medicul va vedea în detaliu colul pacientei. În cazul în care medicul observă ceva anormal poate face mai departe o biopsie, prelevând probă de țesut care este trimisă la laborator. 

Interpretarea rezultatelor 

În cele mai multe cazuri, pacientele primesc rezultatul pe loc. Acesta poate fi normal (aproximativ 4 din 10 persoane care fac o colposcopie au un rezultat normal) sau anormal (aproximativ 6 din 10 persoane au celule anormale în colul uterin). Un rezultat anormal NU înseamnă cancer, însă există o serie de riscuri și este recomandat ca orice anomalie să fie tratata pentru a nu provoca complicații.