În timp ce pentru unele femei sarcina vine natural și firesc, există multe altele care așteaptă perioade incredibil de lungi să rămână însărcinate. Nereușita conceperii unui copil exact la momentul la care îți dorești să se întâmple acest lucru poate avea strânsă legătură cu o serie de lucruri, aparent banale, care însă ajung să îți dea planurile peste cap.

Iată care sunt cele mai importante greșeli pe care poate și tu le faci și care întârzie momentul apariției sarcinii.

Nu renunți la fumat! Inclusiv, la fumatul pasiv

Fumatul este dăunător sănătății și cu atât mai mult atunci când îți dorești să rămâi însărcinată. Dacă fumatul se numără pe lista ta de vicii sau de plăceri vinovate este momentul să renunți definitiv. Fumatul reduce fertilitatea la femei și dacă nu renunți la țigări așteptarea se poate prelungi. Fumatul este periculos cu atât mai mult în sarcină, pentru că poate restricționa aportul de oxigen al fătului.

Încerci să concepi doar în ziua ovulației

Șansele de a rămâne însărcinate cresc dacă urmărești cu atenție perioada fertilă într-o lună.  Ceea ce trebuie să știe însă orice femeie care face tot posibilul să rămână însărcinată este că nu există doar o singură zi pe lună în care se poate concepe. Perioada cea mai fertilă este în timpul celor două până la trei zile înainte de ovulație și în ziua ovulației.

Amâni prea mult un consult ginecologic

Atunci când te confrunți cu diferite afecțiuni sau manifestări din sfera ginecologică este foarte important să ții lucrurile sub control, tocmai pentru a reuși să obții în final o sarcină. Ciclul menstrual neregulat, ciclu mai scurt de 25 de zile sau mai lung de 35 de zile,  infecții pelviene severe în istoricul medical, menstruații dureroase sau abundente, toate aceste simptome trebuie să te trimită cât mai repede la ginecolog pentru o evaluare amănunțită, analize și investigații, chiar înainte de a încerca să concepi un copil.

Cu cât starea ta de sănătate este mai bună înainte de a rămâne însărcinată, cu atât șansele de a avea o sarcină fără probleme sunt mai mari.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.