Durerea pelviana este localizată la nivelul abdomenului sau sub buric. Majoritatea femeilor afirmă că a avut cel puțin un episod de durere pelviană, la un moment dat în viață.

Durerile pelviene sunt de mai multe tipuri și diferă în intensitate, în funcție de cauza care le provoacă.  Unele dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor pelviene sunt o serie de afecțiuni ginecologice.

Afecțiuni ginecologice severe precum endometrioză, fibromul uterin, boală inflamatorie pelviană, sindromul ovarelor polichistice sau vulvodinia sunt însoțite de această durere la nivel pelvian, care necesită tratament de specialitate.

De la primele semne de severitate ale durerii pelviene este recomandat consultul ginecologic. Atunci când durerea pelviană este intensă poate afecta activitățile fizice, viața sexuală, relația cu membrii familiei sau starea de dispoziție a femeii.

Cauzele care provoacă durerile pelviene

Atunci când durerea persistă și știi că aceasta nu este asociată cu perioada de ovulație, este recomandat să faci cât mai curând un examen ginecologic pentru a determina cauza și a trata afecțiunea care provoacă acest disconfort.

  • Boala inflamatorie pelviană este o infecție a tractului genital superior la femei, care afectează uterul, trompele uterine și ovarele. BIP este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității la femei. Diagnosticul este determinat doar în urmă unui examen ginecologic și în anumite cazuri pot fi necesare investigații suplimentare.
  • Sarcina extrauterină poate fi însoțită de dureri pelviene extrem de intense.
  • Chisturi ovariene au numeroase simptome prin care se manifestă printre acestea și durerea pelviană și presiune în partea în care se formează. Chisturile ovariene pot fi identificate doar prin consult ginecolgic și pot necesita tratament / intervenție chirurgicală.
  • Fibrom uterin, tumoră. Când durerea pelviana este extrem de intensă, atunci posibilă cauza poate fi un fibrom uterin. Disconfortul provocat de fibrom duce la aceste dureri greu de suportat și este extrem de important să te prezinți cât mai repede la medic.
  • Durerea cronică pelvină poate dura și 6 luni și afectează semnificativ calitatea vieții. Multe dintre afecțiunile care cauzează durerea cronică se tratează, însă există unele situații în care, chiar și după multe investigații, cauza lor rămâne necunoscută.
  • Ovulația dureroasă este ușor de recunoscut pentru că se manifestă printr-o durere care apare la unul dintre ovare.
  • Endometrioza reprezintă dezvoltarea țesutului endometrial în afară uterului și se poate extinde la nivelul ovarelor, trompelor uterine, vezicii urinare sau al intestinelor. Endometrioza poate provoca dureri și dificultăți în a păstra o sarcină. ***

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.