Orice afecțiune ginecologică nediagnosticată la timp și netratată corespunzător poate duce la infertilitate, spulberând visul oricărei femei de a deveni mamă.

Infertilitatea la femei poate avea numeroase cauze. Unele dintre acestea au legătură cu stilul de viață: fumatul, consumul de alcool, stresul, dietă dezechilibrată pot conduce în timp la infertilitate.

Pe lângă aceste cauze care au legătură cu stilul de viață, dar care pot fi eliminate mult mai ușor, există și o serie de afecțiuni care duc la imposibilitatea de a rămâne însărcinată. Printre acestea se numără infecțiile genitale, dezechilibrele hormonale sau bolile metabolice.

Care sunt afecțiunile care au cele mai grave repercusiuni asupra fertilității

Infecțiile cu Chlamydia sau gonococ

Ca urmare a actului sexual neprotejat există riscul apariției infecțiilor cu Chlamydia ori gonococul. Infecția de acest tip este asimptomatică, ceea ce poate duce la apariția unor complicații. Consultul ginecologic pentru pacientele care știu că există acest risc de infectare este esențial.

Endometrioza pelviană

Edometrioza pelviană este o altă cauza frecventă a infertilității. Boala prezintă o serie de simptome care ar trebuie să trimită orice femeie la ginecolog: dureri severe în timpul ciclului menstrual, dureri în timpul contactului sexual, sângerările intermenstruale, durerile pelviene cronice.

Sindromul ovarelor polichistice

Cu toate că multe femei suferă de sindromul ovarelor polichistice, puține știu că această afecțiune poate duce la infertilitate. SOP are o serie de simptome ce nu trebuie ignorate: creșterea în greutate, ciclul menstrual neregulat, dureri menstruale severe, pilozitate în exces, infertilitate. Dacă această afecțiune nu este diagnosticată la timp și tratată corespunzător, există riscul apariției unor boli grave precum cancer endometrial, hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardiovasculare.

Fibromul uterin

Fibromul uterin poate avea drept consecință infertilitatea Fibromul uterin nu prezintă simptome inițial. Odată ce devine voluminos, prezența acestuia poate duce la hemoragii uterine, tulburări urinare, dureri pelviene influențând negativ apariția unei sarcini.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.