Dacă te numeri printre femeile care se confruntă cu dureri în timpul unui contact sexual, să știi că nu ești singură. Potrivit statisticilor, 40% dintre femei experimentează durere în timpul actului sexual, la un moment dat în viață.

Dispareunia este definiția dată de medicină acestei dureri pe care o femeie, care aparent are o stare de sănătate bună, o resimte în timpul contactului sexual, dar chiar și înainte sau după, o durere pe care altfel nu o simte în timpul altor activități.

Încă de la primele manifestări ale acestei dureri, femeilor li se recomandă să vină la ginecolog. Majoritatea cauzelor care provoacă dispareunia sunt de natură ginecologică și necesită tratament adecvat. Este important ca fiecare femeie să știe că nu este nevoie să resimtă durere la fiecare contact sexual, pentru a încerca să identifice cauza.

Nu există o perioadă minimă de timp în care ar trebui să experimentați disconfort înainte de a veni să discutăm despre el.

Dispareunia nu trebuie neglijată

 

Sunt multe femei care, din păcate, simt o oarecare jenă pentru a discuta despre această durere supărătoare care ajunge să le compromită viața intimă. Însă sănătatea sexuală a femeii este la fel de importantă ca orice altă latură a stării sale de bine. Atunci când pacienta vine la un consult ginecologic, imediat ce experimentează acest disconfort, primește un diagnostic și un tratament corespunzător care ajută la ameliorarea problemei și poate preveni agravarea simptomelor sau agravarea acestei probleme, cum ar fi scăderea libidoului, anxietatea sau teamă de a mai avea raporturi sexuale.

Cauzele durerilor în timpul contactului sexual

Sunt multe posibile cauze ale actului sexual dureros, majoritatea putând fi indentificate doar în urmă consultatiei ginecologice.

  • Vestibulita vulvară
  • Traumatisme ale vulvei și vaginului
  • Vaginismul
  • Boala inflamatorie pelvină
  • Bolile cu transmitere sexuală
  • Infecțiile vaginale (candidoze, micoze)
  • Endometrioza
  • Chisturile ovariene
  • Menopauza

Dacă simți că durerile din timpul contactului sexual îți distrug viața de cuplu, cel mai simplu mod de a scapă de această problema este să vii la un consult ginecologic. După diagnosticare și o evaluare amănunțită primești planul de tratament potrivit, atunci când dispareunia are la bază cauze medicale.

Durerile din timpul contactului sexual pot avea însă uneori cauze psihologice, precum traumele psihice și emoționale, viața de cuplu tensionată, depresia, însă în acest caz se recomandă psihoterapia sexuală.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programează ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.