Chistul ovarian este un săculeț cu lichid limpede care se dezvoltă în ovare în timpul procesului de formare a ovulului.  Multe femei au chisturi ovariene la un moment dat în timpul vieții, majoritatea sunt de mici dimensiuni și dispar de la sine. Cele mici, fiziologice, nu necesită, de regulă, tratament, fiind recomandată însă monitorizarea lor periodică. Alteori, este nevoie de intervenție chirurgicală.

Cauzele chisturilor ovariene

Cauzele care duc la apariția chisturilor ovariene sunt multiple și în general au legătură cu vârsta, dar și cu ciclul menstrual.  Factorii de risc cei mai importanți care conduc la apariția chisturilor ovariene sunt menstruația neregulată, menstruația precoce, dereglările hormonale, infertilitatea, legarea trompelor, sarcina, endometrioza, infecțiile pelviene severe, istoric de chist ovarian.

Care sunt simptomele chisturilor ovariene

Majoritatea chisturilor ovariene funcționale sunt de obicei inofensive și nu produc simptome. Acestea dispar fără tratament și pot fi descoperite în timpul unei examinări pelvine de rutină. Cu cât chistul ovarian este mai mare, cu atât este mai probabil ca el să producă simptome:

  • Menstruații neregulate
  • Dureri pelviene
  • Durere abdominală sau senzație de greutate abdominală
  • Senzația de presiune
  • Urinări frecvente
  • Dureri în timpul contactului sexual
  • Creștere în greutate

Cum se diagnostichează chisturile ovariene

Chisturile ovariene se diagnostichează în urma  controlului ginecologic amănunțit și prin intermediul ecografiei transvaginale și, în cazul unei suspiciuni, se pot face markerii tumorali.

Dacă atunci când este vorba de chisturi mici și inofensive nu se va pune problema de un tratament, în cazul chisturilor de dimensiuni mai mari, medicul ginecolg va stabil planul de tratament. În prima etapă, acesta poate fi pe baza administrării de anticoncepționale sau se poate trata prin intervenție chirurgicală. Tratarea chistului ovarian prin intervenție chirurgicală poate fi de două feluri: prin intervenție laparoscopică sau prin laparotomie.

Femeilor la menopauză, care se confruntă cu chisturi ovariene, în special când depășesc 2-3 cm, li se recomandă să monitorizeze constant evoluția acestora prin radiografii abdominale și ecografii transvaginale.

***

Dr. Roxana Viașu este medic specialist obstetrică – ginecologie în cadrul OrtoGyn Medical Center, clinică ginecologie Corbeanca / ILFOV.

Programeaza ACUM o consultație și beneficiază de servicii medicale la cele mai înalte standarde profesionale.