Infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP – Platelet-Rich Plasma), sau preparat autolog cu plasma conditionata, reprezinta una dintre optiunele moderne de tratament pentru anumite probleme articulare. Desi trombocitele – celulele mici din sange care intervin in procesul de coagulare – sunt cunoscute mai ales pentru rolul pe care il au in oprirea sangerarii, prin continutul lor bogat in factori de crestere, au proprietati regenerative si un rol important si in refacerea leziunilor, ceea ce a dus la utilizarea plasmei imbogatite cu trombocite in aria afectiunilor ortopedice.

Ce este terapia PRP?

Terapia PRP – „infiltratiile cu plasma” – presupune un tratament biologic care se adreseaza afectiunilor musculoscheletale, prin care se injecteaza in articulatie sau tendoane, plasma imbogatita in trombocite, care este obtinuta prin centrifugarea de sange venos recoltat de la pacient.

Plasma hiperconcentrata contine factori de crestere care promoveaza la locul injectarii un raspuns biologic proinflamator, cu rol in regenerarea tesuturilor. Astfel, se pot trata o serie de afectiuni cronice articulare folosindu-ne de factorii de crestere din sangele propriu, fara a fi necesar sa folosim medicamente de sinteza sau farmaceutice cu efecte secundare.

Cum se efectueaza in mod practic aceasta procedura a ”infiltratiilor cu plasma”? Sunt necesare mai multe intalniri ale medicului cu pacientul sau este suficienta o singura programare?

Procedura se efectueaza in cabinetul de consultatii, nu necesita spitalizare. Durata aproximativa a procedurii este de 30 minute.

In functie de gravitatea afectiunii, se pot face 1-3 infiltratii, iar concentratia trombocitara este variabila, intre 4 si 20 de ori (4-20X).

Daca se recomanda efectuarea a mai mult de o procedura, de exemplu, daca sunt necesare 2-3 infiltratii, atunci intervalul de injectare este intre 7-14 zile (perioada de timp necesara intre momentele de efectuare a procedurilor).

In majoritatea cazurilor se utilizeaza o concentratie trombocitara „standard” de 4 X, se preleveaza intr-o eprubeta un volum de 15 ml sange venos, se prepara timp de 10 minute la centrifuga si se separa in conditii de sterilitate maxima un volum de aproximativ 4 ml de plasma. Volumul de plasma concentrata rezultat se injecteaza la locul afectiunii (la nivelul articulatiei sau tendonului afectat).

In anumite situatii, atunci cand dorim sa marim potentialul de vindecare, putem sa crestem concentratia factorilor de crestere pana la 20 X, motiv pentru care recoltam un volum mai mare de sange (aproximativ 60 ml).

Procedura nu este dureroasa, pacientul se deplaseaza fara mijloace de sprijin sau imobilizare (nu este nevoie de carje sau de orteza).

Dupa efectuarea procedurii (postinfiltratie) se recomanda aplicarea la locul injectarii a unei pungi cu gheata de 2-3 ori pe zi si reducerea eforturilor fizice.

Care sunt afectiunile ce pot fi tratate folosind terapia PRP? Este necesara asocierea cu alte forme de tratament?

Infiltratiile PRP se recomanda in urmatoarele cazuri:

Afectiunile cartilajelor articulare in stadiu incipient sau moderat: artroza sau genunchiului- gonartroza, artroza soldului-coxartroza, a gleznei sau de umar. In aceste cazuri se poate combina/ sau nu, preparatul de plasma cu acid hialuronic.

Afectiuni degenerative ale tendoanelor: tendinite sau tendinoze ale umarului, ahileana, epicondilite, tendinitele genunchiului.

Dupa finalizarea tratamentului, pacientii sunt sfatuiti sa urmeze un program de fizioterapie si kinetoterapie in centrul de recuperare medicala pentru a imbunatatii tonusul muscular si functia articulara.

Cine este candidatul ideal pentru terapia PRP?

Candidatul ideal este pacientul tanar (aproximativ 16-45 ani), activ din punct de vedere fizic, cu o afectiune articulara de cauza mecanica (suprasolicitara) sau traumatica in forma incipienta sau moderata, si care sa nu fie diagnosticat cu boli autoimune care afecteaza generalizat articulatiile (poliartrita reumatoida, spondilita ankilozanta, lupus, etc).

Dupa varsta de 45 ani, potentialul de vindecare biologica prin infiltratii se reduce, insa sunt cateva afectiuni in care studiile arata rezultate bune si poate fi recomandata aceasta forma de tratament in urma consultului medical. Peste varsta de 55 ani eficacitatea este mult redusa sau absenta iar indicatiile sunt limitate.

Pacientii tratati prin terapia PRP necesita spitalizare?

Procedura se efectueaza in cabinetul medicului, nu necesita internare sau spitalizare.

In cat timp se observa imbunatatiri sau se produce vindecarea dupa tratamentul PRP?

Procesul de regenerare se initiaza in intervalul de 2-3 saptamani si continua pana la 6-9 luni de la finalizarea tratamentului. Se testeaza atat evolutia clinica a pacientului, observam care este evolutia, dar si paraclinic – uneori este necesar sa repetam investigatiile imagistice (ecografie sau RMN) pentru a compara imaginile zonei afectate pre si postterapie.

Exista riscuri sau efecte secundare asociate terapiei?

Fiind vorba despre un tratament autolog (ne folosim de sangele propriu), nu exista reactii alergice date de produsul injectat. Riscurile sunt cele asociate injectarii:  aparitia infectiei la locul injectarii, motiv pentru care folosim doar kituri sterile de unica utilizare, iar tehnica injectarii respecta toate protocoalele de antisepsie.

Ce masuri trebuie sa respecte pacientii tratati cu infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite?

Se recomanda ca in preziua si dimineata injectarii sa se hidrateze suficient (sa bea 2-3 litri de apa), sa reduca consumul de cafea (poate consuma o cafea dimineata), astfel incat sa imbunatatim calitatea sangelui recoltat. Daca in perioada in care urmeaza sa faca tratamentul, are o infectie activa in organism (abces dentar, infectie urinara, tract digestiv, viroza) sau urmeaza un tratament prelungit cu medicatie antiinflamatorie, se va intarzia procedura, pana in momentul in care conditia biologica o va permite.

Dupa infiltratie, 2-3 zile se va aplica gheata la locul injectarii pentru a preveni inflamatia sau un posibil hematom, si se recomanda repaosul sportiv sau evitarea efortului sustinut.

Care este experienta dv. in acest tip de terapie si care sunt avantajele pe care le-ati observat dumneavoastra la pacientii care au urmat aceasta metoda de tratament?

Experienta personala legata de infiltratiile cu PRP este de aproximativ 4 ani, perioada in care mai mult de 400 pacienti au fost tratati folosind aceste proceduri. Rezultatele in general sunt foarte bune, insa sunt dependente de potentialul de vindecare al pacientului, de varsta, de planul de recuperare si nu in ultimul rand, de severitatea leziunii.

De mentionat ca apelam la terapia cu PRP nu doar regim de ambulator, ci si ca tratament adjuvant pentru interventii chirurgicale (interventii artroscopice) sau postoperator, in reconstructia de ligamente incrucisate, unde studiile au demonstrat imbunatatiri la nivel imagistic.