Consultatia ginecologica, recomandata a fi efectuata anual sau in functie de recomandarea medicului sau a simptomatologiei mentionate, presupune o discutie libera cu medicul specialist, o examinare clinica pelvina si un test Babes-Papanicolau. În afara controalelor de rutină , durerea pelvina este cel mai des intalnit simptom care trebuie sa va faca sa veniti la un consult ginecologic, urmat de secretia vaginala modificata, si sangerarea vaginala anormala, intre menstruatii sau dupa contactul sexual.
Durerea pelvina se clasifica in 3 categorii:
• Durere acuta, brusca si foarte puternica – indica o problema care necesita spitalizare si chiar interventie chirurgicala de urgenta, cum ar fi sarcina ectopica rupta, chist ovarian torsionat , etc
• Durere cronica – aceasta se intinde pe o perioada de 3 luni sau mai mult.
• Durere severa, episodica -durerea menstruala cu functionalitate normala genitala
Secretia vaginala produsa de glandele de la nivelul vaginului si al colului uterin se elimina zilnic prin vagin. Ea este prezenta la femei intr –o anumita cantitate, ajutand la curatarea vaginului, la lubrifierea acestuia si la prevenirea infectiilor. In mod normal aceasta nu miroase urat, are un aspect laptos atunci cand se usuca. Orice dezechilibru al florei vaginale duce la infectii vaginale si secretii vaginale anormale. Pe lista celor mai mentionate cauze care altereaza echilibrul Ph-ului vaginal se afla:produsele de igiena feminina, irigatiile vaginale excesive, sapunurile parfumate, tampoane ,sarcina, antibiotice, diabetul zaharat sau prezenta unei alte infectii.
Cum ne dam seama ca avem o infectie vaginala?
Modificarile care ne indica infectia vaginala sunt cresterea cantitatii secretiei vaginale, modificarea culorii sau a mirosului secretiei vaginale, iritatia, mancarimea si sangerarea in lipsa menstruatiei. Printre cele mai frecvente infectii vaginale se numara: candidoza, infectia cu chlamydia, gonoreea, vaginoza bacteriana.
Cum ne pregătim pentru un consult ginecologic?
Pentru a nu modifica cantitatea sau calitatea secretiei vaginale, este indicat ca inaintea consultului ginecologic sa nu fie intretinute relatii sexuale cu 24 de ore inainte , si pacienta sa nu faca spalaturi intravaginale.
Medicul va solicita ca vezica urinară să fie golită in vederea efectuarii ecografiei transvaginale. Medicul va evalua zona pelviană, printr-un examen bimanual.
Consultul ginecologic mai presupune verificarea formei și dimensiunii uterului, posibile modificări ale ovarelor sau prezenta unor formațiuni tumorale.
Sangerarea vaginala anormala apare cel mai des intre menstruatii si este cauzata frecventa a unui dezechilibru hormonal. Aceasta poate fi de asemenea cauzata de: fibroame, sarcina, polipi, hiperplazie sau cancer la colul uterin. La femeile aflate in premenopauza care nu sunt gravide, cea mai frecventa cauza de sangerare vaginala anormala o reprezinta ciclurile anovulatorii. La femeile aflate in menopauza, una dintre cele mai frecvente cauze de sangereare anormale o reprezinta endometrul atrofic. Sangerea vaginala anormala poate aparea si dupa sau chiar in timpul actului sexual si se pot datora posibilelor leziuni ale peretilor vaginali, infectii (gonoree, candidoza, chlamydia), sau afectiuni ginecologice.
În oricare dintre situații sunt necesare atât un consult ginecologic ce va evalua și starea colului uterin, existența unei patologii vaginale/pelvine +/- va preleva probe pentru analiză și/sau va face o ecografie transvaginală/abdominală pentru diagnosticul imagistic al eventualelor chisturi ovariene/fibroame uterine.