Infertilitatea cuplului se referă la imposibilitatea de a obține o sarcină după 1 an de raporturi sexuale neprotejate. Infertilitatea scade odata cu varsta, asadar, dupa varsta de 35 ani, evaluarea starii de fertilitate trebuie sa fie facuta mai devreme, dupa 6 luni de incercari, iar in cazul femeilor peste 40 de ani, dupa 3 luni de incercari.

Cauzele infertilității au fost clasificate în:

  • infertilitate de cauză feminină: 35% din cazuri
  • infertilitate de cauză masculină: până la 50% din cazuri
  • cauze mixte: 20%
  • fără cauză aparentă – 15%

Infertilitatea de cauză feminină cunoaște mai multe valențe:

Ovariană

Printre cele mai frecvente cauze de natura ovariana enumeram: sindromul ovarului polichistic, menopauza precoce, prezența unor chisturi voluminoase cu impact asupra profilului hormonal normal.

Sindromul Ovarelor Polichistice (SOPC) este una dintre cele mai comune cauze de infertilitate, afectând 8% dintre femei.

Majoritatea femeilor vor putea concepe cu o combinație de schimbare a stilul de viață și medicamente de fertilitate, in timp ce alte paciente vor apela la FIV.

Tubară

Trompa uterină reprezintă canalul de legatură între uter și ovar, locul unde se produce fecundația. Dacă acestea sunt înfundate sau distruse, atunci spematozoidul nu poate ajunge la ovar și deci o sarcină nu se poate obține.

Cauze frecvente de afectare a trompelor sunt: bolile inflamatorii pelvine, endometrioza, sindromul aderențial, sarcinile extrauterine operate.

Uterină

Pentru ca o sarcină să se poate dezvolta corespunzător, uterul trebuie să aibă o formă și o dimensiune normală. Prezența unor septuri uterine, a unor sinechii sau a unor fibroame voluminoase sunt doar câteva dintre cauzele cele mai frecvente de infertilitate de cauză uterină.

Cauzele infertilității masculine

Printre cele mai frecvente cauze de infertilitate masculină se regăsesc:

stilul de viață (consumul de bauturi alcolice, fumatul, administrarea anumitor medicamente), infecții ale tractului genital, disfuncțiile sexuale, obstrucții la nivelul canalelor spermatice

traumatismele testiculare, varicocelul etc

Care sunt opțiunile de tratament ale infertilității?

Tratamentul infertilității se poate face atât medicamentos, cât și chirurgical, în funcție de cauza depistată. De asemenea, specialistul poate recomanda cuplului modalități de reproducere asistată, precum inseminarea intrauterină, fertilizarea in vitro.