Este o afectiune cronica degenerativa care niciodata nu se vindeca de la sine. Ea afecteaza peste 60% din persoanele de peste 65 de ani.

In fazele incipiente, gonartroza se trateaza prin metode ne-chirurgicale (ne-invazive). Acestea includ evitarea efortului fizic, administrarea analgezicelor sau a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene si injectarea in articulatia genunchiului a acidului hialuronic sub forma unei solutii dense.

 

Acidul hialuronic

Cunoscut ca si hyaluronan sau hialuronat este un compus format din acid glucuronic si N-acetilglucosamina ce se secreta in mod natural de catre organismul uman, fiind prezent in derma, lichidul sinovial al articulatiilor si in umoarea vitroasa a ochiului.

In ortopedie, tratamentul prin infiltrare intra-articulara se utilizeaza cu rezulatate execelente de mai bine de 35 de ani.

 

Infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic se pot efectua fara probleme, daca ati fost diagnosticat cu una din bolile degenerative de mai jos:

 • gonartroza
 • coxartroza
 • artroza gleznei
 • artroza de umar
 • orice fel de artroza

Scopul acestor infiltratii este stoparea degradarii articulare si reducerea durerilor.

 

Utilizarea infiltratiilor cu acid hialuronic impiedica articulatia sa se compromita in mod irecuperabil si scade riscul de a apela mai tarziu la artroplastie (operatie chirurgicala de inlocuire a articulatiei cu o proteza).Infiltratiile intra-articulare presupun injectarea de acid hialuronic direct in articulatie si se efectueaza in conformitate cu diagnosticul stabilit de catre medicul ortoped.

Avantajele infiltratiilor cu acid hialuronic:

 

Infiltrarea de acid hialuronic in cazul diagnosticului cu artroza prezinta multe avantaje, cele mai importante beneficii fiind enumerate mai jos:

 • inhiba durerea
 • reduce inflamatia
 • creste mobilitatea
 • lubrifiaza articulatia, protejeaza cartilajul osos si membrana sinoviala
 • reduce consumul de medicamente si nu are efecte secundare
 • scade riscul de artroplastie

 

Un alt important avantaj al injectiilor intraarticulare cu acid hialuronic este acela ca procedura este lipsita de complicatii majore. Cel mai frecvent, pot aparea umflarea si disconfortul la nivelul locului injectarii.

 

Efectele pot dura cateva luni, chiar ani. Infiltratiile cu acid hialuronic au sanse mari de reusita si in mod cert repetarea injectiilor incetineste procesul de artroza.

Infiltratiile cu acid hialuronic pot fi utile pentru persoanele cu gonartroza la care alte forme de tratament nechirurgical nu au dat niciun rezultat.

In cazul in care artroza nu raspunde tratamentului nechirurgical (conservator), va trebui luata in calcul interventia chirurgicala (artroplastia totala), optiune care trebuie discutata cu medicul ortoped.